Kamp Lipa, kapaciteti i planirane aktivnosti

Lipa
Kamp Lipa, kao privremeni prihvatni centar, pored svojih redovnih aktivnosti, svakodnevno prihvata manje grupe novih korisnika koji dolaze iz Bihaćkih naselja, ali i iz Sarajeva iz tamošnjih kampova koji su smješteni u Blažuju i Ušivku.

Najbitnija karika predviđenih procedura prilikom prihvata novih korisnika, jeste rad medicinskog tima ZU Lječilišta Gata koji je privremeno raspoređen u ovom kampu na poslovima trijaže i medicinskih intervencija. Ovaj tim, svojim nesebičnim i krajnje profesionalnim radom, utvrđuje zdravstveno stanje novih korisnika, na osnovu čega se korisnici smještaju u određene dijelove kampa u skladu sa njihovim zdravstvenim stanjem.

Bitno je napomenuti da niti jedan korisnik nije pozitivan na prisustvo koronavirusa.

S obzirom da su započete aktivnosti na zatvaranju kampa BIRA, kamp Lipa bi trebao da prihvati oko 300 korisnika iz navedenog kampa, ukoliko se za to ispune određeni uslovi smještajnih kapaciteta, snadbijevanja hranom i drugim materijalima. Trenutni smještajni kapaciteti su gotovo popunjeni.

Ovih dana bili smo svjedoci požara koje su migranti izazvali u Velikoj Kladuši  i u skladu s tim se konstantno prati i analizira sigurnosna situacija u kampu Lipa, a na osnovu analiza se donose konkretne mjere na prevenciji negativnih pojava. Trenutno su za sigurnost kampa i osoblja angažovani pripadnici MUP-a USK-a i Agencija za fizičku i tehničku zaštitu ljudi i imovine ¨Bakrač security¨d.o.o. Bihać koji su u dosadašnjem radu pokazali visok nivo odgovrnosti i profesionalizma.

Nastaviti ćemo pratiti stanje u trenutno najaktivnijem kampu i redovno ćemo izvještavati o svim dešavanjima.