Kanada: Somalijac uhapšen zbog terorističkog napada u Edmuntonu

Home

Kanada: Somalijac uhapšen zbog terorističkog napada u Edmuntonu


Nakon napada u Edmontonu u Kanadi u kojim je povrijeđeno pet osoba uhapšen je Somalijac, koji je u zemlju ušao kao izbjeglica, javlja BBC.

Neimenovani tridesetogodišnji Somalijac je osumnjičen za napad nožem na policajca i četiri pješaka u subotu. Policajac je regulisao saobraćaj tokom utakmice kanadske nogometne lige kada ga je udario automobil pri velikoj brzini, a potom ga je muškarac ubo nožem.

Premijer Justin Trudeau je ovaj napad nazvao terorističkim činom.

Zvaničnici Edmontona su rekli da će se Somalijac suočiti s optužbama za terorizam i pokušaj ubistva. Dodali su da je on poznat policiji zbog vjerovanja u ekstremističku ideologiju. CBV i CTV javljaju da se radi o pripadniku terorističke grupe IDIL, koji je pronađen u automobilu kojim je udaren policajac. Somalijac je udario policajca ispred stadiona Commonwealth u Alberti u subotu navečer. Nakon toga je nožem ubo policajca nekoliko puta, a onda pobjegao.

Nešto prije ponoći je vozilo koje je iznajmio zaustavljeno, ali je vozač pokušao pobjeći, pa je uslijedila potjera tokom koje su povrijeđena četiri pješaka. Na kraju je ipak uhapšen. Povrijeđenim pješacima je ukazana ljekarska pomoć te su pušteni kući, a policajac se također oporavlja od povreda.

 

(Izvor:Klix.ba)

Topic
Objavio: Pon, 02/10/2017 - 08:04

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top