Kanadski premijer u nenajavljenoj posjeti Ukrajini: U Irpinu vidio sve užase rata

.
Premijer je u Ukrajini kako bi se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim

 

Kanadski premijer Justin Trudeau iznenada je posjetio Irpin, mjesto blizu Kijeva, devastiran u borbama između ruskih i ukrajinskih snaga, prije nego što su ga u martu osvojili Rusi, objavio je gradonačelnik ovog grada.

"Justin Trudeau došao je u Irpin kako bi svojim očima vidio sve užase koje su ruski okupatori nanijeli našem gradu", napisao je Oleksandr Markušin na Telegramu, objavivši i fotografije Justina Trudeaua u razrušenom mjestu.

Posjet Justina Trudeaua Ukrajini nije ranije bio najavljen.

"Premijer je u Ukrajini kako bi se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ponovio našu nepokolebljivu potporu ukrajinskom narodu", objavile su njegove službe.

Trudeau dolazi u Ukrajinu nakon što je telefonski razgovarao s američkim predsjednikom Bidenom. Njih dvojica su podcrtali svoju predanost u prozivanju Rusije na odgovornost za invaziju na Ukrajinu.

Tokom razgovora vođe su takođe razgovarali o naporima za pružanje sigurnosne pomoći Ukrajini, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Markušin je "iskreno zahvalio" premijeru za "potporu koju Kanada danas donosi Ukrajini". Irpin, grad koji je imao 60.000 stanovnika, a nalazi se sjeverozapadno od Kijeva, bio je poprište žestokih borbi između Rusa i Ukrajinaca prvih dana ruske invazije u veljači.

Ruska vojska okupirala ga je u martu. Otad Kijev optužuje ruske snage da su u Irpinu počinile masakre - kao i u susjednoj Buči - nakon što su pronađeni deseci tijela civila na područjima koje je ruska vojska držala pod kontrolom, a zatim ih napustila.