Kandidati za državne ministre i zamjenike prošli provjeru CIK-a, objavljena kompletna lista imena

sa

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine provjerila je 19 kandidata za ministre i zamjenike u Vijeću ministara BiH prilikom čega je utvrđeno da ispunjavaju uslove. Pročitana su i imena svih kandidata.

CIK BiH je 6.12 i 12.1. zaprimio od predsjedavajuće Vijeća Borjane Krišto 19 obrazaca na nadležnu provjeru. Oni su to i uradili u skladu sa zakonom te utvrdili da su svi ispunili potrebne uslove.

"Na osnovu naših službenih evidencija i na osnovu dostavljenih podataka u obrascima, utvrđeno je da svi predloženi kandidati ispunjavaju uslove za kandidaturu na funkciju ministra i zamjenika ministra", rečeno je u izvještaju CIK-a, koji je i usvojen na sjednici.

Izvještaj je zatim dostavljen i Agenciji za prevenciju korupcije za njihove nadležne provjere te drugim nadležnim tijelima.

Predložena i u CIK-u usvojena imena kandidata za ministare i njihove zamjenike su: Ivica Bošnjak, Slaven Galić, Josip Brkić, Davor Bunoza, Dubvravka Bošnjak, Aleksandar Goganović, Ognjen Janjić, Staša Košarac, Marijana Mojić, Nenad Nešić, Zoran Tegeltija, Ljiljana Lovrić, Elvedin Konaković, Zukan Helez, Elvir Mashmuzić, Muhamed Hasanović, Sevlid Hurtić, Duška Jurišić i Edin Forto.

Da bi njihova imena stigla na potvrđivanje u Predstavnički dom, potrebno je da kandidati prođu i provjeru SIPA-e