Kantonalna bolnica u Bihaću ne može do dva miliona KM koji su joj neophodni

Vlada USK dala je saglasnost Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“ za revolving kredit u iznosu od dva miliona maraka, kojim se vraća prethodni. Radi se o ustaljenoj praksi bolnice koja na ovaj način vraća prethodni kredit, no pitanje je hoće li biti realiziran s obzirom na to da saglasnost mora dati i Skupština Kantona. Dosta zakasnili

- Ove godine sa žaljenjem moram konstatirati da su dosta zakasnili. Skupština za vrijeme predizborne kampanje neće održavati sjednice, a ona mora dati saglasnost za kredit. U ovom trenutku ne mogu prejudicirati hoće li to biti završeno do Nove godine, ali da je KB to nužno, sigurno jeste. Stalno dobiVam dopise od direktora te ustanove da imaju probleme s dobavljačima – kazao je Nijaz Hušić, predsjedavajući Skupštine USK.

Dodaje da duži niz godina Kantonalna bolnica „Dr. Irfan Ljubijankić“ posluje u otežanim uvjetima te da im je novac neophodan za normalno funkcioniranje. Međutim, u skupštinskoj proceduri trenutno nema materijala koji bi zahtijevao hitno razmatranje.


 Nemaju materijal

- Mi trenutno u skupštinskoj proceduri nemamo taj materijal, dakle mi ga još nismo dobili. Ako je Vlada raspravljala o tom revolvingu, onda će on sigurno doći u skupštinsku proceduru, a koliko sam upoznat, mi svake godine u posljednjih nekih 7-8 godina donosimo taj revolving za Kantonalnu bolnicu, koji služi za njihovu tekuću likvidnost, tako da ni po tom pitanju nema nikakve hitnosti – objašnjava Hušić.

 Politička arena  

Dodaje da zbog predizborne kampanje održavanje sjednice Skupštine nije dobra ideja.

- Smatra da bi ta sjednica, ukoliko bi je i održali u vrijeme izborne kampanje, bila sve samo ne bi bila Skupština. Na njoj se ne bi rješavali problemi koji postoje, nego bi se to samo pretvorilo u neku političku arenu i vjerovatno bi to zastupnici najviše koristili u političke svrhe. Naravno, to ne znači da nećemo održati sjednicu ukoliko bude potrebe – kaže na kraju Hušić.

Image