Kantonalni sud u Bihaću potvrdio optužnicu protiv Burzića: Cazinjanin jednog sina ubio, drugog promašio

burzic
Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona koja je podignuta protiv Sulejmana Burzića (1944) iz Cazina zbog osnovane sumnje da je počinio ubistvo i pokušaj ubistva.

Optužnicom se Burziću stavlja na teret da je dana 15. augusta prošle godine, u naselju Šepići u Cazinu, nakon kraće svađe i fizičkog sukoba sa sinovima Vernesom i Emirom, u namjeri da ih usmrti, iz pištolja ispalio više hitaca. Pritom je Vernesu zadao tri ustrijelne rane od kojih je odmah preminuo. Prema Emiru je ispalio više hitaca, ali ga nije pogodio.

- Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je nakon višemjesečne istrage, saslušanja većeg broja svjedoka i angažiranja nekoliko vještaka, potvrdilo osnovanost ove optužnice, a koja je u konačnici potvrđena od Kantonalnog suda u Bihaću.

Bitno je napomenuti da je predmetnom optužnicom Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona zatražilo produženje pritvora prema optuženom Burzić Sulejmanu, budući da smatra da postoje okolnosti koje opravdavaju strah da će optuženi boravkom na slobodi dovršiti pokušano krivično djelo, kao i da će njegovo puštanje na slobodu rezultirati stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda - saopćila je glasnogovornica Tužilaštva USK Irena Marjanović Čavkić.

Kako se nakon ubistva moglo čuti razlog što je Sulejman ubio sina je višegodišnja netrpeljivost između njih dvojice, jer su, navodno, imali probleme skoro 10 godina. Komšije i prijatelji su ispričali da je Sulejman nakon smrti supruge živio s drugom ženom, te da je kobnog dana u porodičnu kuću došao po neke stvari, te je izbila svađa. Prema riječima Vernesovih prijatelja, Sulejman se svađao sa sinovima zbog imanja, jer ga je, navodno, htio prodati.

Sulejman Burzić uhapšen je isti dan i od tada se nalazi u pritvoru.