Kantonalnoj bolnici u Bihaću blokirana nabavka lijekova

Apsurdima i političkim malverzacijama u Unsko-sanskom kantonu nema kraja. Operacioni zahtjevi u Kantonalnoj bolnici ponovo su odgođeni do daljenjeg, osim u hitnim slučajevima. Novca za nabavku anestetika ima, ali Bolnica ih ne može platiti, jer Upravni odbor ove ustavnove nije radio svoj posao. Silom prilika su održali jednu sjednicu, a do druge nikad nije ni došlo. Kako Upravni odbor, čija su tri člana iz Demokratske fronte, a dva iz Stranke demokratske akcije, nije usvojio finansijski plan za dodjelu sredstava dobavljačima, oni su uskratili isporuku anestetika Bolnici, dok milion i 200 hiljada maraka čeka na svoju potrošnju, a građani na liječenje. U međuvremenu, kako nezvanično doznajemo, u sve se uključilo i Kantonalno tužilaštvo, a članovi DF-a danas su podnijeli i ostavke, piše rtvusk.ba.

Zbog nedostatka anestetika, operacioni zahtjevi ne vrše se već pet dana osim u hitnim slučajevima. Ovaj put , nije problem novac nego Upravni odbor ove zdravstvene ustanove koji nije radio svoj posao. Izabran je većinom glasova kantonalnih skupštinskih zastupnika u sastavu tri člana Demoktratske fronte i dva Stranke Demokratske akcije. Održali su samo jednu sjednicu, a za drugo hitno zasjedanje koje nikad nije održano, dobili su pet službenih dopisa na koje su se članovi Upravnog odbora iz reda DF-a oglušili, ističe direktor Bolnice Smail Dervišević. U međuvremenu, zbog neisplaćenih dugovanja, dobavljači su uskratili isporuku anestetika, građani ostali bez liječenja, a milion i 200 hiljada KM stoji na računu KB jer članovi UO nisu donijeli odluku o financijskom planu i dodjeli tih sredstava dobavljačima. Spor oko utroška sredstava nastao je onda kada je direktor odbio potpisati odluku da se samo određenim dobavljačima doznače sredstva. Ostavio im je tu mogućnost, ali i da za nju, oni snose odgovornost.

Operacije se ne mogu vršiti, a mogućnost da građani sami kupuju anestetike ne postoji , ističe Dervišević.

Dok bolnica i građani trpe teret političkih previranja, počelo se je i sa ostavkama. Kako nezvanično doznajemo tri člana UO KB , iz reda DF-a podnijela su jutros ostavke jer je kako saznajemo u sve uključeno Kantonalno tužilaštvo. Da će se krenuti u proceduru imenovanja privremenog odbora ove zdravstvene ustanove, potvrdio nam je i premijer Husein Rošić.