KAO DA SU BOŠNJACI TEK JUČER SIŠLI SA GRANE Hafizović: Bošnjačke vjerske i političke elite satkane su od nesposobnih, a u političkoj hijererhiji još i štetnih ljudi

Akademik Rešid Hafizović, profesor na Islamskom fakultetu u Sarajevu, u razgovoru za “Preporod” iznio je depesivnu sliku “stanja nacije” (bošnjačke) i optužio lidere Bošnjaka, političke i vjerske da su odgovorni za, katastrofalno stanje u kojem se nalaze oni koje predstavljaju, ili bi to barem trebali činiti.

“Sve se to može brzo i bez posebnih poteškoća promijeniti nabolje, ako se ovdašnji muslimani Bošnjaci potrude u skorijoj budućnosti sebi izabrati autentične predstavnike u svim institucijama ove zemlje, vjerskim i svjetovnim. Na žalost, oni ih sada nemaju i neće ih imati sve dok ne shvate da je na vodećim pozicijama svake institucije važnije imati sposobne, poštene i odgovorne, nego nesposobne , poslušničke i neodgovorne ljude. Kada bi, naime, neko sa strane donosio sud o Bošnjacima prema njihovim aktualnim, naoročito političkim predstavnicima i prema njima stvarao predstavu o Bošnjacima kao narodu, pomislio bi kako su Bošnjaci tek jučer sišli sa grane i ušli u svakidašnji život. Štaviše, pomislio bi kako se neko svjesno i namjerno podsmijava Bošnjacima i izvrgava ruglu jedan mali, ali uljuđeni evropski muslimanski narod čija je intelektualna tradicija kroz proteklih zamalo 600 godina prisustva islama na ovijm prostorima išla ukorak sa najraskošnijim duhovnim gibanjima nekadašnjeg velikog muslimanskog imperija koji je u svome zenitu bio religijska, kulturna, znantstvena svjetiljka svijeta.”

Akdemik Hafizović je kritizirao i spregu politike i vjere. “Dodamo li tome da je sve češća pojava da jedan opskurni bošnjački predstavnik u isti mah sjedi na dvije stolice, u političkoj stranci i Islamskoj zajednici, tek tada shvatite do koje je mjere reduciran bošnjački javni prostor na tako bezlične likove, bez vjerodostojne biografije i bilo kakvih profesionalnih rezultata. Prema tome, za nepovoljno okruženje u kojem su se danas našli Bošnjaci, u dobroj mjeri su krivi sami sebi. Dopustili su da im se pred nosom “odnjeguju” hijrerarhije religijskih i političkih predstavnika satkane od nesposobnih i beskorisnih, a u političkoj hijerarhiji još i štetnih ljudi, koji od vlastitog koristoljublja, pohlepe i moralne upitnosti ne vide ništa ni više ni dalje od toga.

Akademik Rešid Hafizović je u razgovoru za “Preporod” ukazao na neke od najtragičnijih i najdugoročnijih posljedica koje je bošnjačko političko i vjersko rukovodstvo proizvelo po narod i državu Bosnu i Hercegovinu.

“Relativizirali su žrtve genocida podnošenjem sitnošićardžijske politikantske tužbe za reviziju presude međunarodnog tribunala u Haagu koju je BiH podnijela protiv Savezne Republike Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) za izvršenu agresiju i genocid, a preživjelim članovima tih žrtava su doslovno pljunuli u lice.

Kroz kriminalizirani proces privatizacije oteli su Bošnjacima sva njihova javna dobra, uništili hiljade radnih mjesta, prisvojili tuđu krv i znoj i na pljački podigli sebi mondenska naselja oko Sarajeva.

I kao šlag na torti svih njhovih političkih bezobrazluka i promašaja, Srebrenicu kao simbol planetarnog stradanja i Bošnjaka Srebrenice su na tavni izručili dželatu i ostavili ih same i nezaštićene”, kazao je prof.dr. Rešid Hafizović u razgovoru za najnovije izdanje “Preporoda”.