Kapetanova kula u novom ruhu

Obnova Kapetanove kule, kulturno-istorijskog spomenika koji se nalazi u srcu Bihaća, biće okončana ove godine, a Vlada USK će u tu svrhu izdvojiti 50.000 maraka, potvrdio je kantonalni ministar obrazovanja, nauke i kulture Muhamed Ramić.

Sem istorijske važnosti, ovaj objekat je značajan i po tome što se u njemu nalazi muzej grada Bihaća, koji, međutim, posljednje tri godine ne radi.

Ramić objašnjava kako je rekonstrukcija Kapetanove kule započela prije pet godina, da su urađeni vanjski radovi, ali unutrašnji nikada nisu dovedeni do kraja. Razlog tome je što Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa USK, koji gazduje ovim spomenikom, još nema imenovan upravni odbor, zbog čega nije bilo moguće provesti nijednu aktivnost u vezi s obnovom zgrade.

“Nažalost, bilo je određenih političkih problema zbog kojih nije bilo moguće imenovanje upravnog odbora, ali su oni u međuvremenu prevaziđeni. Uskoro će novi upravni odbor raspisati tender kako bi se rekonstrukcija ovog zdanja privela kraju”, rekao je Ramić.

Prema njegovim riječima, na ovaj način se želi obogatiti i turistička ponuda ovih prostora, s obzirom na to da se broj turista koji posjećuju Bihać i Unsko-sanski kanton iz godine u godinu povećava. Kapetanova kula u Bihaću, kao i ostali spomenici kulture, stradala je u proteklom ratu, a i zub vremena učinio je svoje. Kada radovi budu okončani, planiraju se nove i bogatije muzejske postavke.

Inače, Kapetanova kula jedan je od simbola grada na Uni, a prema istorijskim podacima sagrađena je 1695. godine. Sazidana je od tvrdog kamena bihacita, čine je prizemlje i tri sprata i nekada je bila rezidencija u kojoj su, za vrijeme vladavine Osmanlija, stolovali bihaćki kapetani, upravnici grada.