Karadžićevo javljanje na tribinu u Podgorici bez sankcija

Mehanizam za međunarodne tribunale za sada nije poduzeo nikakve mjere nakon što se haški osuđenik Radovan Karadžić iz pritvorske jedinice javio telefonskim putem na tribinu održanu u Podgorici, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegov advokat Piter Robinson (Peter).

Bivši predsjednik RS Radovan Karadžić se u subotu putem telefona obratio prisutnima na tribini organiziranoj u Podgorici na kojoj je kao gost govorio, također, haški osuđenik Momčilo Krajišnik, prenosi BIRN.

Advokat Miodrag Stojanović smatra da nema razlike između ovog slučaja i slučaja kada se njegov branjenik Ratko Mladić telefonskim putem javio u televizijsku emisiju uživo, nakon čega je bio sankcioniran, piše Avaz.ba.

"- Nema razlike zbog toga što su pravila pritvorske jedinice ista za sva ta lica koja se tamo nalaze. Nema razlike jer njihov status se ne mijenja u pritvorskoj jedinici zbog toga što je ovo sada osuđeno lice koje praktično već izdržava kaznu, a Mladić je još pritvoreno lice koje je nepravosnažno osuđeno" - pojašnjava Stojanović za BIRN BiH.

Ured registrara Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) naredio je slušanje poziva Ratka Mladića nakon što se telefonskim putem iz pritvora javio u emisiju srbijanske televizije Happy u novembru prošle godine.

Stojanović je naveo kako je moguće da Karadžić bude sankcioniran, ali da ne tvrdi da će se to i desiti, te da je potrebno istražiti nekoliko stvari u ovom slučaju. Dodao je i da se Karadžić mogao obratiti Sudu da mu odobri jednu ovakvu komunikaciju.

Karadžić je u martu pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.