Francuski kardinal kriv za prešućivanje pedofilskih napada

Sud je danas proglasio krivim francuskog kardinala Philippea Barbarina (68) zbog neprijavljivanja optužbi za pedofilske napade jednog svećenika u njegovoj biskupiji i osudio ga uvjetno na šest mjeseci zatvora, prenose agencije.

U odsustvu kardinala, predsjednica suda u Lyonu Brigitte Vernay proglasila ga je krivim zbog "neprijavljivanja lošeg ophođenja" prema maloljetniku između jula 2014. i juna 2015.

Kardinalovi advokati odmah su najavili žalbu na presudu.

"Obrazloženje suda nije uvjerljivo. Ovu presudu pokušat ćemo osporiti svim mogućim sredstvima", istakao je advokat Jean-Félix Luciani.

Suđenje kardinalu Barbarinu i petorici zvaničnika njegove biskupije zbog neprijavljivanja seksualnog zlostavljanja maloljetnika počelo je u januaru.

Optuženi su da nisu zaštitili djecu od navodnog zlostavljanja svećenika Bernarda Preynata. Petorica suoptuženika oslobođena su.

Kriza cijele institucije

Devet ljudi koji su rekli da ih je Preynat zlostavljao 1970-ih i 1980-ih prijavili su slučaj sudu i nadaju se da će to označiti prekretnicu u naporima da se francuska crkvena hijerarhija pozove na odgovornost zbog zataškavanja zlostavljanja.

Jedan od tužilaca ocijenio je danas da je ta presuda velika pobjeda u borbi za zaštitu djece.

Al Jazeerina novinarka Natacha Butler iz Lyona javlja da je taj slučaj nanio veliku štetu reputaciji Rimokatoličke crkve u Francuskoj.

"Cijela je institucija u krizi. Proteklih godina sve je manje sljedbenika. Sve se manje svećenika zaređuje i činjenica je da su brojke zaista u padu u protekloj deceniji. Nekad je svake godine bilo 800 novih svećenika, sada ih je manje od 100", istakla je ona.