Kasim Ičanović iz Velike Kladuše optužen za silovanje

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Kasima Ičanovića (60) iz Velike Kladuše zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

U konkretnom slučaju zločin se odnosi na silovanje u ratnom području. Sud je izdao rješenje u srijedu, dok je Tužilaštvo u Bihaću jučer objavilo da je njihova optužnica potvrđena, piše Oslobođenje.ba.

- Ičanoviću se stavlja na teret da je za vrijeme rata u BiH i bratoubilačkog sukoba u Krajini, kao pripadnik vojske autonomne pokrajine zapadna Bosna, kršio odredbe Ženevske konvencije i međunarodnog humanitarnog prava o zaštiti građanskih lica, te je juna 1995. u mjestu Nepeke, općina Velika Kladuša, svjesno prisilio drugu osobu na seksualni odnos, tj. izvršio silovanje, navode iz Tužilaštva USK-a.

Na osnovu materijalne dokumentacije, te saslušavanjem više svjedoka, Tužilaštvo smatra da ima potvrdu osnovanosti sumnje u ovo djelo. Očekuje se određivanje ročišta za izjašnjavanje o krivnji optuženog pred Kantonalnim sudom u Bihaću.

Ovo nije jedini slučaj počinjenog silovanja od pripadnika vojske autonomne pokrajine zapadna Bosna tokom proglašenja autonomije i ratnih sukoba sa Armijom BiH.

Kantonalni sud u Bihaću je 2013. godine osudio Redžepa Beganovića na pet godina zatvora, jer je bio saučesnik u silovanju dvije maloljetnice od 13 i 14 godina.

Tada je na suđenju opisano kako je Beganović sa Amirom Čovićem došao u kuću F. Č, oca oštećenih djevojčica, a zatim su ga pitali za njegove sinove koji su bili u Armiji BiH, da bi potom njega i kćerku uveli u automobil da ih odvede do mjesta gdje se i druga kćerka nalazila. Potom su ga opljačkali i izbacili iz automobila, a njegove djevojčice odveli i silovali. Svi počinioci i saučesnici koji su učestvovali u ovom zločinu bili su pripadnici vojske autonomije.

 

Fahrudin Bender