Kašogijeva zaručnica otkrila čega se ubijeni novinar najviše bojao

Molim da svi koji su uključeni u ovo divljaštvo, do najnižih nivoa, budu izvedeni pred lice pravde

Zaručnica Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi) rekla je da želi da se kazne oni koji su odgovorni za njegovo ubistvo u saudijskom arapskom konzulatu u Istanbulu zbog ‘divljaštva’, dodajući kako nije primila saučešće saudijskih zvaničnika, piše "The Bosnia Times".

U svom prvom intervjuu otkako je njen zaručnik, novinar Kašogi, ubijen, 38-godišnja Hatidže Džengiz (Hatice Cengiz), u razgovoru za tursku TV Haber Turk, rekla je da se stalno vraća tom danu i postavlja sebi pitanja o tome šta je prethodilo njihovoj posjeti konzulatu. Prisjetila se kako joj je Kašogi predao svoja dva mobitela prije nego što je ušao u zgradu saudijskog konzulata i ponio sa sobom papire potrebne za vjenčanje, koje su pripremali. Čekala ga je ispred zgrade i kad se nije pojavio, dignula je uzbunu, prenosi "Daily Mail".

- Našla sam se u neopisivom mraku. Molim da svi koji su uključeni u ovo divljaštvo, do najnižih nivoa, budu izvedeni pred lice pravde - rekla je u petak u emisiji. Džengiz, koja dovršava doktorat u Istanbulu, također je izjavila da je odbila Trampov (Trump) poziv u SAD, budući da je on veliki zagovornik i prijatelj Saudijske Arabije.

Image

- Tramp me pozvao u Sjedinjene Države, ali shvatila sam da je to učinio kako bi pridobio javne simpatije - rekla je Džengiz.

Tramp i princ Muhamad (Muhammad) imaju vrlo bliske veze zahvaljujući milijardama dolara koje Saudijci investiraju u SAD.

- Ne želim izgubiti milione radnih mjesta. Ne želim izgubiti 110 milijardi dolara investicija -rekao je u ponedjeljak američki predsjednik.

Međutim, kasnije je priznao da saudijski princ snosi krajnju odgovornost za Kašogijevo ubistvo: “Pa, princ vodi stvari tamo … pa ako bi iko mogao biti odgovoran, to bi bio on.”

Tramp je također rekao da je Rijad, pokušajem prikrivanja ovog ubistva, napravio najlošiju predstavu ikad. Džengiz je također nazvao i američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike), pa ga je pitala ima li za nju ikakvih vijesti koje bi je mogle usrećiti:

- Ali, rekao je da nema - kazala je. Također je rekla kako je Kašogi bio prilično zabrinut uoči odlaska u konzulat jer je rekao da bi moglo doći do svađe.

Kašogi je rođen u Saudijskoj Arabiji i živio je u samonametnutom izgnanstvu u SAD više od godinu, pišući kolumne za "Washington Post", u kojima je kritizirao autokratsku vlast princa Muhamada. Međutim, nadao se da ga neće uhapsiti i da mu se neće ništa dogoditi jer je bio u Turskoj.

- Njegove veze u Turskoj, pa i one političke, bile su veoma dobre. Bio je uvjeren da je Turska sigurna, te da, ako ga u konzulatu budu htjeli zadržati, da će to biti brzo riješeno.

Rijad kaže kako je uhapšeno 18 osoba, a petero visokih vladinih funkcionera je, u sklopu istrage, smijenjeno. Princ Mohamad, koji želi ostaviti dojam liberalnog reformatora, izjavio je da će ubice biti izvedene pred lice pravde. Saudijska državna televizija u četvrtak je citirala saudijskog državnog advokata, koji je rekao da su ispitani osumnjičeni za ovo ubistvo, prema rezultatima istrage koje im je dostavila turska radna grupa.

Turska je od tada zatražila izručenje 18 službenika optuženih za ubistvo Kašogija. Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) rekao je da je razgovarao s princem Mohamedom.

- Princu sam rekao: "Znate šta će ljudi pričati. Ako ste odlučni ukloniti sumnju, ključna tačka naše saradnje je tih 18 osoba."

Kako će se zapadni saveznici Saudijske Arabije odnositi prema Rijadu, uveliko ovisi o tome u kojoj mjeri vjeruju da je odgovornost za Kašogijevu smrt izravno povezana s princem Mohamedom i saudijskim vlastima. Ulozi su visoki. Saudijska Arabija je glavni regionalni oslonac SAD protiv Irana, ali ovo ubistvo je ugrozio odnos Rijada i Zapada. Deseci zapadnih dužnosnika, bankara i biznismena bojkotirali su ove sedmice veliku investicijsku konferenciju u Rijadu.

Erdoan je, također, kazao kako je javni tužilac Saudijske Arabije doputovao u nedjelju u Istanbul kako bi se sastao s tamošnjim glavnim tužiocem.

- Naravno, imamo i druge informacije, ali ne treba prenagliti - rekao je Erdoan, koji je prethodno opisao kašogijevo ubistvo kao "okrutno ubistvo" i zahtijevao da Rijad kazni one koji su odgovorni bez obzira na nivo državne funkcije.

Turski funkcioneri sumnjaju da su saudijski sigurnosni agenti ubili 59-godišnjeg Kašogija unutar konzulata i raskomadali njegovo tijelo. Turski izvori kažu kako vlasti imaju audiozapis koji navodno dokumentira ubistvo. Direktorica CIA-e Đina Haspel (Gina), tokom posjete Turskoj prošle sedmice, preslušala je snimke i o tome izvijestila Trampa, kao i o rezultatima turskih istražitelja, piše "The Bosnia Times".