Katastrofalna predviđanja u slučaju novih restrikcija i zatvaranja zbog Covid-19 u našoj zemlji

Koronavirus
Sagledamo li trenutnu situaciju, jasno se može vidjeti da povećan broj zaraženih već dovodi do uvođenja pojačanih mjera u pojedinim dijelovima naše zemlje, a da se zatvaranje i vanredno stanje polako primiče od zapadnih zemalja.

 

Ukoliko se ovaj trend porasta zaraženih koronavirusom nastavi, a mjere oko proglašenja vanrednog stanja budu zahvatile i ostale dijelove našeg okruženja, pitanje je trenutka kada ćemo i mi morati poduzeti iste mjere.

Neizvjesno je koliko bi naša ekonomija, ovakva kakva jeste, mogla podnijeti još jedno zatvaranje kao metode borbe protiv koronavirusa, s obzirom da još uvijek nismo amortizovali ni prvo zatvaranje.

Nove mjere kroz policijski sat i proglašenje vanrednog stanja prvo je krenulo od Pariza prije par dana, a potom su nove i pojačane mjere najavljene i u zemljama srednje Europe, da bi navredno stanje stavljeno na snagu i u Sloveniji.

Već je ekonomska struka i predstavnici poslovne zajednice prošle sedmice dali svoje mišljenje da naša ekonomija ne može podnijeti novo zatvaranje i da ekonomija u našoj zemlji to ne bi mogla preživjeti.

Nove mjere koje bi donijele skraćenja radnog vremena ili čak potpune zabrane rada bile bi potpuno katastrofalne.

To posebno dolazi do izražaja kada se prisjetimo zatvaranja iz marta te kako je slab ekonomski odgovor vlasti bio.

Naredni period nosi neizvjesnost, ali je sigurno da će biti pooštravanja mjera, posebno kada se uzme u obzir broj zaraženih i rekorde koji te brojke postižu.