Šta piše u Krivičnom zakoniku Srbije: Kazna za negiranje genocida od šest mjeseci do pet godina zatvora

.
Podsjećamo i da je zakonu o zabrani negiranja genocida u Srebrenici koji je nametnuo Incko (Inzko) predviđena ista visina kazne

Novinar i politički analitičar iz Sarajeva Mirnes Kovač objavio je na svom Facebook profilu citat iz Krivičnog zakonika Srbije koji se odnosi na kažnjavanje genocida.

- Ko javno odobrava, negira postojanje ili značajno umanjuje težinu genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina učinjenih protiv grupe lica ili člana grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, vjere, porijekla, državne, nacionalne ili etničke pripadnosti, na način koji može dovesti do nasilja ili izazivanja mržnje prema takvoj grupi lica ili članu te grupe, ukoliko su ta krivična djela utvrđena pravnosnažnom presudom suda u Srbiji ili Međunarodnog krivičnog suda, kaznit će se zatvorom od šest meseci do pet godina - piše u članu 387. ovog zakona kojeg je citirao Kovač. 

Zanimljiv je dio ovog člana koji se odnosi na kaznu. Podsjećamo i da u zakonu o zabrani negiranja genocida u Srebrenici koji je nametnuo visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) također piše da je kazna za negiranje genocida od šest mjeseci do pet godina.

Dakle, u Srbiji je odranije zabranjeno negiranje genocida. Međutim, u tom zakonu se ne pozivaju na odluke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju kao što je to slučaj sa zakonom koji je jučer  nametnuo Incko.