Ovo je kazna za one koji namjerno prespavljuju namaze

Da li znate kakav je kazna za onoga koji namjerno dopusti da mu namaz izađe iz njegovog vremena?

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao:…“Došla su mi dvojica (meleka) pa sam krenuo sa njima. Došli smo do čovjeka koji je ležao (na zemlji) a drugi stoji pokraj njegove glave sa velikim kamenom. Baci kamen na njegovu glavu koja mu se prepolovi na dvije polovice. Ovaj što ga je udarao ode po veliki kamen ponovo, a onom što leži na zemlji se glava vrati u prvobitno stanje. I to udaranje sa kamenom se ponavlja cijelo vrijeme…”

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kada je vidio taj prizor, uhvati ga panika (strah), pa reče: “Subahanallah! Šta je ovoj dvojici, zašto ga udara?!” Odgovori Džibril: “Nastavi dalje (putem).”

Zatim ga je Džibril obavijestio: “Ovaj što mu je glava bila razbijena..”, on je obožavao kipove? Ne! Bio nepokoran roditeljima? Ne! Nije klanjao? Ma jeste, klanjao je… reče Džibril: “On bi prespavao (namjerno) propisani (farz) – namaz!” Zašto je udaren po glavi? Zašto nije po stomaku ili glavi? Zato što se slast spavanja nalazi u glavi. A ova kazna je između berzeha (nadgrobni život) i Sudnjeg dana. Kaže Allah: “A kazna na ahiretu je teža i vječna.”“Pogledajte kada Allah spominje stanovnike dženeta i džehenema, kaže: “..oni će se u dženetskim baščama raspitivati, o prestupnicima. “Šta vas je u sekar dovelo? Prvi razlog, “Nismo”, reći će “bili od onih koji su klanjali..”, prenosi Iskra Islama.