KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ obilježava sedmicu mentalnog zdravlja majki i poručuje: NISTE SAME

Bihać
Povodom obilježavanja sedmice svjesnosti o mentalnom zdravlju žene, majke, Odjel Neuropsihijatrije KB „Dr.Irfan Ljubijankić“ pripremio je video prezentaciju s ciljem povećanja svjesnosti o značaju mentalnog zdravlja trudnica i porodilja.

Alma Kovačić, psihologinja i geštalt psihoterapeutkinja i doc.dr.sc. Vildana Aziraj-Smajić, specijalistica kliničke psihologije, okupile su oko 60 stručnjaka iz različitih oblasti, i različitih gradova Krajine te šire: Bihać, Cazin, Bužim, Sanski Most, Sarajevo, po jedno iz Tuzle i Zagreba, koji su majkama dali svoje preporuke, upute i podršku.



“Ono što mi već dugo zaokuplja pažnju je način na koji se trudnoća i porodiljni period, tj. psihološko funkcioniranje majke poprilično relativizira i svodi na rečenicu: što se mora, nije teško. To je stav koji možda neke osobe, posebno one koje su sugestibilnije i rigidnije prihvataju bez problema. To je divan mehanizam suočavanja ukoliko je svjestan i funkcionalan, tj. pomaže osobi da se lakše suoči sa strahom. Međutim, šta je sa onim ženama koje trebaju drugačiju vrstu podrške, ili koje su jako emotivne, vrlo informirane, imaju određena prethodna loša iskustva, traume, imale su prethodne pobačaje, prolazile kroz procese umjetne oplodnje, prolaze kroz neke stresne faze u životu, ili su jako mlade, nepodržane i jako uplašene za sebe i svoje dijete? Njima sigurno treba više podrške, više jasnoće po pitanju cjelokupnog procesa trudnoće i poroda, osjećaj da imaju koliku-toliku kontrolu nad svojim stanjem i stanjem toliko željenog djeteta. I pored svega imamo sad ovu situaciju sa COVID-om 19”, ističe psihologinja Kovačić.



Video je nastao u želji kako bi se trudnice i porodilje osjetile podržane i prepoznate od svih ovih stručnjaka koji su bez zadrške, svi do jednog, podržali akciju porukama podrške.

Dobile su i konkretne upute kako se relaksirati, objašnjenje zašto je bol ipak nekad potreban, kao i jasne znakove kada trebaju alarmirati svoje najbliže i stručnjake mentalnog zdravlja, tj. onda kada se nisu u stanju boriti same sa stanjima koja su do sada poprilično prisutna nakon poroda-postpartalnim psihičkim poremećajima.

Sutra, 10.05.2020.godine obilježava se Majčin dan, te trudnice i porodilje trebaju znati da nisu same!