KCUS dobiva 116 miliona KM, a direktorica je smanjila obim posla i broj kreveta za 300

Ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj (SBB) kazala je da je u mandatu za oko dvije i po godine uradila više nego svi prethodni ministri.

Prvi put u posljednjih desetak godina povećala sam plaće zdravstvenim radnicima za 25 posto, sve zdravstvene ustanove posluju pozitivno... Ademaj je reagirala na izjave direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović, koja je ministricu optužila da je imala „jalov mandat“.

Izetbegović je reagirala nakon što je ministrica jučer kazala da je kod direktorice KCUS-a ključ problema u zdravstvu i prekida štrajka, jer je novac u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS, kojim upravlja kadar SDA Samir Turković, na kojeg Izetbegović ima utjecaj. Ademaj je potvrdila da je ona spremna da se zdravstvenim radnicima povećaju plaće, ali da to Zavod ne dozvoljava.

Stabiliziran sistem

- S ponosom mogu kazati šta sam uradila u mandatu, ali i dok sam radila u KCUS-u, kojem sam bila i osnivač. I dok sam ja rukovodila u KCUS-u osam godina, četiri ratne i četiri postratne, mnogo toga je bilo urađeno, što su drugi kasnije harčili. U KCUS-u sam ostavila vrijednost kapitala od skoro 700 miliona KM, a sada je ona oko 200 miliona. Mnogi su rukovodili i do toga doveli uključujući i profesoricu Izetbegović – naglasila je Ademaj.

Što se tiče mandata u Ministarstvu, ministrica ističe da je uradila više nego svi ministri prije nje. Ističe da je finansijski stabilizirala zdravstveni sistem, jer već dvije godine nijedna ustanova ne posluje s gubitkom.

- Mnoge ustanove su značajno povećale obim svoga rada i pruženih usluga pacijentima, posebno Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, koja je povećala obim rada za 20 posto. Do 2015. godine imali smo samo 45 posto iskorištenost kapaciteta, a zna se ko je u tom periodu rukovodio Općom bolnicom – kazala je Ademaj.

Izetbegović je reagirala jer sam rekla da potpunu kontrolu nad radom ZZO-a KS ima prvo SDA, jer ima većinu u Upravnog odboru, a direktor je također osoba na koju profesorica ima značajan utjecaj.

- Ona je isticala da u zdravstvu ima puno novca i da nije dobro raspoređen. Ja se s tim slažem da nije dobro raspoređen. Tako je dobro raspoređen da je KCUS lani imao iskazanu dobit od 25 miliona. Od oko 360 miliona maraka, koliko ima cjelokupno zdravstvo u KS, KCUS godišnje dobiva oko 116 miliona KM. Istovremeno u KCUS-u je zabilježen manji obim usluga, smanjeni su kapaciteti. Godine 2016. smanjen je kapacitet za 250 bolesničkih kreveta, a u 2017. više od 50. Više od 300 kreveta je manje otkako je Izetbegović direktorica. A, naprimjer, ukupan kapacitet Opće bolnice je oko 300 kreveta – istakla je Ademaj.

Ja sam politikom koju sam uspostavila uspjela stabilizirati sistem. Sve kapitalne investicije sada finansiramo iz budžeta, a novac iz ZZO-a ide za unapređenje zdravstva, povećanje plaća i za bolji kvalitet zdravstvene usluge.

 Edukativni proces

- Zatekla sam strašan nedostatak specijalista. Napravila sam plan i sada je u toku edukativni proces novih ljekara svih specijalnosti. Što se tiče zapošljavanja, moram, nažalost, konstatirati da najveći broj zaposlenih otpada na ljekare i drugo osoblje koji su ostali bez posla u KCUS i koji su meni dolazili s upitima ima li mjesta za njih ili idu vani, naravno da sam učinila sve da oni ostanu ovdje. I dok sam zapošljavala te ljude, u svojoj najužoj familiji imam nezaposlenih, uključujući sina i snahu – naglasila je Ademaj.

Ona je dodala da je jučer prihvatila zahtjev Sindikata ljekara i stomatologa. Ali, ističe da je protiv bio direktor ZZO-a Samir Turković, a premijer Adem Zolj suzdržan. 

 Mnogo je urađeno, ne može sve stati u jedan tekst  

Nažalost, ne mogu u jednom tekstu reći šta sam sve uradila. Ali nakon 10 godina povećane su plaće svima i bit će još. Donijela sam nakon 14 godina uredbu o medicinskim pomagalima, prvi put sam izmijenila Odluku o pomagalima za RVI i paraplegičare, gdje smo im dali 3.700.000 KM, dva puta više nego ranije. Također, uredila sam sistem pripravničkog stažiranja, donijela plan specijalizacija, uradila reorganizaciju zdravstva, odnosno reformu... Otvorili smo nekoliko novih ambulanti, obnovili skoro sve domove zdravlja, nabavili desetine miliona vrijednu opremu za zdravstvene ustanove... – zaključila je Ademaj.