Kekić Ahmed prvak BiH do 8 godina, brat Naid drugi

Dvadeseto pojedinačno kadetsko i omladinsko prvenstvo Šahovske Unije BiH, održano je od 9.-12.maja u Banji Dvorovi kod Bijeljine. Ove godine domaćin i tehnički organizator prvenstva je bio Šahovski savez Republike Srpske.

Prvenstvo je igrano po starosnim grupama i to:

  • kadetkinje do 8, 10, 12, 14 i 16 godina, juniorke do 18 i do 20 godina,
  • kadeti do 8, 10, 12, 14 i 16 godina, juniori do 18 i do 20 godina.

Na prvenstvu je nastupilo 116 najbolje plasiranih mladih šahista i šahitkinja sa održanih prvenstava Šahovskog saveza Federacije BiH, Šahovskog saveza Herceg Bosne i Šahovskog saveza Republike Srpske.

Za Šahovski klub „Cazin“ nastupilo je troje šahista i to Kekić Ahmed prvoplasirani i Kekić Naid drugoplasirani sa kadetskog prvenstva ŠS Federacije BiH u grupi do 8 godina  i Veladžić Mirnes trećeplasirani  u grupi juniora od 18 – 20 godina.

Nastup na državnom prvenstvu su finansijski podržali Gradska uprava, Gradonačelnik Cazina i Sportski savez USK-a.

U grupi do 8 godina prvo mjesto je osvojio Kekić Ahmed sa 8,5 poena iz 9 partija, a drugo Kekić Naid sa 7,5 poena.Treći je Lukić Djordje iz RS, prošlogodišnji prvak BiH u ovoj grupi i učesnik svjetskog kadetskog prvenstva.

Ahmed je remizirao samo jednu partiju i to sa bratom Naidom, dok su obojica u direktnom susretu za prvo i drugo mjesto ostvarili pobjede protiv direktnih konkurenata.

U grupi juniori od 18 – 20 godina starosti Veladžić Mirnes je u veoma oštroj konkurenciji osvojio solidno 5.mjesto.

Kekić Naid je ovim rezultatom potvrdio vrhunski talent i po rezultatima je najbolji šahista USK-a, ŠS Federacije BiH i sada države BiH u svojoj starosnoj grupi (ima 6,5 godina i tek treba da podje u školu).

Nadamo se da će Kekić Ahmed i Kekić Naid uspješno predstavljati BiH na Evropskom kadetskom  prvenstvu u Slovačkoj, koje se održava u Bratislavi od 01. do 11.08.2019.godine.

Organizator je za sve prvoplasirane obezbjedio pehare, medalje i diplome, a za drugoplasirane i trećeplasirane medalje i diplome.