On je budućnost BiH: Kerim je najmlađi učesnik najvećeg skupa matematičara u BiH

Kerim Hadžić je 21-godišnji BsC bachelor inženjer mašinstva iz Sarajeva, a na predstojećoj matematičkoj konferenciji, najjačoj koju je naša država imala, bit će ubjedljivo najmlađi učesnik i prezentirat će zajednički rad o temi nelinearnog problema svojstvenih vrijednosti.

Rad je rezultat zajedničkog angažmana Kerima Hadžića s profesorima Aleksandrom Kostić i Ibrahimom Busuladžićem s Mašinskog  fakulteta Univerziteta u Sarajevu te profesoricom Naidom Ademović s Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

BMS matematička konferencija bit će održana od 12. do 14. jula 2018. na Odsjeku za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Esmir Pilav, šef Odsjeka za matematiku na PMF-u, kazao je za Fokus.ba da je ovo najveći matematički događaj u Bosni i Hercegovini.

“Dugi niz godina održavaju se konferencije, ali ovo je prva koja će okupiti veći broj predavača koji dolaze iz SAD-a, Velike Britanije, Izraela i drugih zemalja, kao i iz BiH naravno. Imamo prijavljenih oko 70 učesnika, od čega 39 izlagača i mnogo mladih istraživača. Posebno nam je drago dati mladima priliku da prisustvuju jednoj ovakvoj konferenciji, a da za to ne moraju napuštati BiH i Sarajevo”, objašnjava Pilav.

slika2

Pilav: Konferencija je stavljena u kalendar Američkog matematičkog društva

Pilav je zadovoljan radom svog odsjeka, a ova konferencija pokazatelj je uloženog truda.

“Za Odsjek, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu ovo je jako bitna stvar. Ova konferencija rezultat je dosadašnjeg rada, jer je ovo najveći ovakav skup održan u Bosni i Hercegovini. Ova konferencija stavljena je u kalendar Američkog matematičkog društva, što joj daje posebnu težinu, jer je to prvi takav slučaj”, nastavlja Pilav.

Kerimova mentorica i redovita profesorica na Mašinskom fakultetu Aleksandra Kostić izuzetno je ponosna na svog studenta.

“Biti učesnik ove konferencije s 21 godinom ogroman je uspjeh. Kerim dolazi iz tehničkih disciplina, ali voli matematiku i ravnopravno nastupa sa jakim matematičarima “, kaže Kostić i ističe rad i zalaganje predsjednika Naučnog komiteta prof.dr. Muharema Avdispahića, predsjednice Organizacionog komiteta Senade Kalabušić i prof. dr. Esmira Pilava koji su se pobrinuli da konferencija bude na svjetskom nivou.

Redovita profesorica na Mašinskom fakultetu Aleksandra Kostić izuzetno je ponosna na svog studenta

Rad koji će Kerim prezentirati na engleskom jeziku iz domena je primijenjene matematike i kompjuterske nauke. Tiče se primjene matematike u praksi na vrlo složenom nelinearnom problemu svojstvenih vrijednosti, što je, prema riječima profesorice Kostić, top tema u Zapadnoj Evropi, a posebno u Njemačkoj.

Svoje školovanje Kerim će nastaviti u Kini, i to na Institutu za tehnologiju u Pekingu, koji je jedan od najprestižnijih mašinskih fakulteta u toj zemlji.

slika 4

21-godišnji genijalac iz Sarajeva svoje školovanje će nastaviti na Institutu za tehnologiju u Pekingu

Ipak, nakon završetka studija, nada se povratku u svoju zemlju.

“Moguće je ostati i raditi u BiH ako postoji volja. Ukoliko mi se otvori prilika da se vratim u Bosnu i Hercegovinu, vrlo rado ću to uraditi nakon edukacije u inozemstvu. Volio bih pomoći razvijati Univerzitet u Sarajevu na kojem sam studirao”, kaže Kerim Hadžić.

slika 3

Prezentacija na BMS matematičkoj konferenciji velika mu je čast.

“Želio bih se zahvaliti Prirodno-matematičkom fakultetu, jer ja nemam zvanje profesora, a dobio sam priliku da se pojavim na ovakvoj konferenciji i prezentriram zajednički rad. Radujem se toj prilici. PMF radi izvrsnu stvar što mladim matematičarima daje šansu da pokažu svoje znanje i rad”, ističe mladi matematičar i inženjer.

Sva tri sagovornika saglasna su u tome da je matematika stil života i način razmišljanja, a ne nešto što se radi usput. Kerim se matematikom bavi od malih nogu, a ova konferencija je kruna njegovog dosadašnjeg rada.