Kestenijada u Pećigradu okupila hiljade posjetilaca

sa

U cazinskom naselju Pećigrad danas je održana kestenijada – tradicionalni festival kestena kojem su prisustvovali brojni posjetitelji i gosti iz cijele Bosne i Hercegovine i zemalja regije. Riječ je o manifestaciji koja je postala tradicija, jer se održava već 22 godine. Kestenijadu je posjetilo nekoliko hiljada ljudi, a pored gostiju s područja Unsko-sanskog kantona, prisustvovali su i gosti iz drugih gradova Bosne i Hercegovine, ali i  Hrvatske i Slovenije. Ovo je prilika da se ljudi druže i vesele, a za one koji su sakupljali kestene, to je prilika da nešto prodaju i zarade.

Zadovoljan posjetom i organizacijom bio je i predsjednik savjeta MZ Pećigrad, Nermin Beganović koji je istakao da je ova manifestacija odavno postala tradicionalna , te da je postala prepoznatljiva po kestenu i bogatom kulturno-zabavnom programu.

Kesten je jedno od najznačajnijih obilježja Bosanske krajine. Ovogodišnja manifestacija uspješno je održana zahvaljujući mnogobrojnim sponzorima, a zlatni sponzor “Pećke kestenijade” bila je Općina Velika Kladuša koja je novčanim iznosom od 2.500KM pomogla u organizaciji. Organizatori današnjeg dodađaja istakli su da manifestacije, poput Pećke kestenijade, spadaju u aktivnosti i projekte koji imaju za cilj obogaćivanje i revitalizaciju kestena i šuma, ali i čuvaju uspomene na narodne običaje i otimaju od zaborava tradiciju ovog kraja.