Med od kestena popularizovao Cazin: Prvi brendirani proizvod iz BiH na svjetskom nivou (VIDEO)

Šume pitomog kestena predstavljaju najznačajniju vrstu visokih šuma na području Cazina. Zahvaljujući tome je i pčelarstvo našeg kraja vidjelo svoju razvojnu šansu.

Cazinski pčelari su nebrojeno puta dokazali da imaju med odlične kvalitete. Najbolji među najboljima je ipak kestenov med, kojeg su cazinski pčelari uspjeli brendirati na nacionalnom nivou kao prvi, u to vrijeme, proizvod animalnog porijekla u Bosni i Hercegovini koji je dobio brend i oznaku zaštićenog geografskog porijekla.

Prema pravilniku o medu, da bi se med deklarisao kao kestenov, potrebno je da sadrži minimalno 85% polenovih zrnaca kestena. Rezultati analiza za med Cazinske krajine pokazuju da on sadrži od 96% do 98% polenovih zrnaca kestena, što je izvanredna čistoća i uniflornost meda od kestena Cazinske krajine. On se razlikuje od svih drugih vrsta meda iz okolnih područja šire regije. Razlog tome je što u vrijeme cvjetanja kestena u prirodi nema ničeg osim kestenovog cvijeta što bi privuklo pažnju pčela, jer je svo drugo bilje već ranije prošlo fazu cvjetanja. Kestenov med Cazinske krajine karakterističan je i po području koje najdirektnije utječe na njegova svojstva.

Image

Njegovim brendiranjem postigla se i njegova veća potražnja, lakši pristup tržištu, a samim time i veća prodajna cijena. Zahvaljujući oznaci Imena porijekla, cazinski kestenov med je postao prepoznatljiv i sve više tražen na tržištu meda kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu. Tome je doprinijela i velika podrška Grada Cazina.

Tako je nedavno Televizija Sarajevo bila u posjeti udruženju pčelara "Kesten" iz Cazina, a promocija našeg kestenovog meda, kao prvog brendiranog proizvoda iz BiH na svjetskom nivou, prikazana je u emisiji "Darovi prirode" sarajevske televizije. Pčelar Sead Mustedanagić je ovom prilikom pozvao i mlade da se počnu baviti pčelarstvom jer je potražnja za ovim cazinskim proizvodom sve veća.

- "Žao nam je što ni Federalna, a ni državna TV nisu pokazale interes za ovaj naš uspjeh", ne kriju iz Udruženja pčelara "Kesten", koji su dokazali da i mi u Bosni i Hercegovini, konkretnije Cazinu, možemo imati kvalitetne domaće proizvode koji će osvojiti i svijet.

Više pogledajte u prilogu sarajevske televizije.