Svjedočenje Khashoggijeve zaručnice: Svijet nije uradio ništa

Hatice Cengiz, vjerenica ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija, pojavila se pred odborom Zastupničkog doma Sjedinjenih Američkih Država, gdje je govorila o ljubavi prema svom izabraniku i pozvala međunarodnu istragu o njegovom ubistvu pod pokroviteljstvom SAD-a.

No, dok su američki zastupnici pokazali dosta simpatija prema njenom istupu, nisu joj mogli ponuditi konkretno uvjerenje da će SAD pokrenuti istragu u gnusnom zločinu.

„Članovi Kongresa SAD-a s kojima sam razgovarala izražavali su saučešće, ali ako me pitate za konkretne odgovore, nisu mogli jasno reći da li će biti istrage“, rekla je Cengiz za Al Jazeeru nakon saslušanja.

'Napad na ljudska prava'

"Prošlo je više od šest mjeseci od užasnog događaja, ali istine nema, kao niti pravde i odgovornosti za one koji su izvršili ubistvo u napadu na ljudska prava i slobodu medija“, rekla je Cengiz ranije potkomitetu Komiteta za valjske poslove Zastupničkog doma SAD-a.

U emotivnom i potresnom saslušanju, Cengiz je opisala posljednje Khashoggijeve trenutke nakon što je par 2. oktobra 2018. godine došao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu, kako bi novinar preuzeo dokumentaciju za predstojeće vjenčanje.

Tamo je Khashoggi ubijen i raskomadan od strane saudijskog tima za ubistva, dok je Cengiz napolju čekala svog budućeg muža, koji se nikada nije pojavio.

"Nadala sam se dobrim vijestima od njega, da je naša dokumentacija za brak valjana, no, dok sam čekala to lijepo iznenađenje napolju, ono se nije desilo“, istakla je turska državljanka u pisanom svjedočenju.

Dokazi sa sigurnosnih kamera

Saudijski zvaničnici u početku su negirali da je kritičar saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana ubijen u konzulatu, već su tvrdili da je napustio zgradu.

No, turske vlasti objavile su video sa sigurnosnih kamera na kojima se vidi kako saudijske ubice dolaze iz Rijada i poslije se vraćaju natrag. Turski zvaničnici došli su i do audio-snimka na kojem se čuju vrisci Khashoggija u posljednjim trenucima njegovog života.

Khashoggi i Cengiz sreli su se u maju 2018. na jednoj konferenciji i započeli vezu.

Khashoggiju je bilo zabranjeno pisanje u njegovoj domovini, pa je napustio Saudijsku Arabiju, zbog čega se razveo od supruge. Nastavio je iznositi svoje stavove kroz kolumnu u američkom Washington Postu.

„Jamal nije bio zadovoljan promjenom političke atmosfere u njegovoj zemlji, koje su počele 2017. godine. Uznemiravalo ga je nekontrolisano treniranje moći u Saudijskoj Arabiji, kršenja ljudskih prava, hapšenja školaraca i pisaca, što su kršenja osnovnih sloboda ljudi bez presedana“, kazala je Cengiz članovima Kongresa SAD-a.

Obavještajci: Bin Salman naredio ubistvo

Saudijska Arabija dala je do znanja da je odgovorna za Khashoggijevo ubistvo, ali za njega je okrivila „odmetnute“ agente. Saudijska vlada najavila je sudske procese protiv brojnih pojedinaca koji su učestvovali u ubistvu, ali oni nisu bili transpatentni.

Kraljevina je negirala umiješanost Mohammeda bin Salmana u ubistvo, ali američki obavještajni izvori zaključili su da je upravo on naredio izvršenje zločina.

Senat SAD-a usvojio je rezoluciju prema kojoj njega drži odgovornim, ali američki predsjednik Donald Trump i članovi njegove administracije odbijaju ga okriviti, već naglašavaju značaj američkog strateškog odnosa sa Saudijskom Arabijom na Bliskom istoku.

„U tome, jednostavno, ne mogu pronaći smisao. Ne mogu shvatiti zašto svijet nije učinio ništa u vezi ovoga. U prvoj fazi, predsjednik Trump je rekao da će to biti riješeno. Ali poslije toliko mjeseci, ništa nije učinjeno. Zato sam ovdje. To nije bilo samo ubistvo Jamala Khashoggija. Ubijene su i vrijednosti o kojma govorimo ovdje – sloboda Sjedinjenih Američkih Država“, rekla je Cengiz.

Prema podacima Komiteta zaštitu novinara, u 2018. godine je uhapšeno preko 250 novinara, a ubijena su 54.