fbpx Kidao Vučićeve plakate, pa kažnjen sa 85 eura

Kidao Vučićeve plakate, pa kažnjen sa 85 eura

Home

Kidao Vučićeve plakate, pa kažnjen sa 85 eura

Na Ustavnom sudu su Branislavu Seničiću iz Kraljeva rekli da je 'još dobro prošao, jer je mogao biti osuđen i na zatvorsku kaznu'.

Aktivist i jedan od osnivača Lokalnog fronta iz Kraljeva, Branislav Seničić osuđen je na novčanu kaznu od 10.000 dinara [85 eura] zato što je prije dvije godine poderao i crtao po plakatima Aleksandra Vučića, javlja Danas.

Na Ustavnom sudu, koji mu je izrekao presudu, rečeno mu je da je "još dobro prošao, jer je mogao biti osuđen i na zatvorsku kaznu", doznaje beogradski dnevnik.

Podsjećaju i kako su u Kraljevu, prije dvije i pol godine, privedena tri vijećnika Lokalnog fronta koji su derali i preljepljivali plakate tadašnjeg predsjedničkog kandidata Aleksandra Vučića. Tada je cijeli grad bio oblijepljen plakatima koje je čuvala policija, a aktivisti Lokalnog fronta su performansima željeli dokazati, kako su tada govorili, da "policija nije radila u službi građana, već u službi Srpske napredne stranke (SNS)".

"Grad je bio pun policije čije jedino zaduženje je bilo da čuva plakate. Mi smo ih tokom dana sklanjali, jer su bili izlepljeni i na nedozvoljenim mestima, po trafostanicama. Policija nas je pratila u stopu i kad god mi skinemo ili cepnemo plakat, sledila je legitimacija", prepričao je Seničić.

Namjerava se obratiti Strasbourgu

Slobode je lišen nakon što je, tokom "akcije", stigao veliki broj policajaca i zatekao ga "na djelu". Potom je odveden u policiju gdje je saslušan, a uskoro se morao pojaviti i na prekršajnom sudu, te na kraju i pred Ustavnim sudom. Na toj pravosudnoj instanci odbijena je njegova ustavna žalba na odluku Prekršajnog apelacionog suda u Kragujevcu, pa je osuđen "zbog narušavanja javnog reda i mira".

"Ne znam na koji način smo narušavali javni red i mir. Želeli smo da vidimo da li policija o trošku naroda radi svoj posao ili čuva bilborde. Međutim, sudije su to drugačije shvatile", ističe Seničić.

Nakon što je iskoristio sva pravna sredstva u Srbiji, namjerava se obratiti Sudu za ljudska prava u Strasbourgu i to će učiniti, kako kaže, "ne zbog visine kazne, već zbog apsurdnosti same presude"

Topic
Objavio: Pet, 16/08/2019 - 09:38
Back to top