Kim dobio prijetnju: Možemo da razorimo Sjevernu Koreju da se više ne oporavi

Home

Kim dobio prijetnju: Možemo da razorimo Sjevernu Koreju da se više ne oporavi


Nakon što je Sjeverna Koreja lansirala još jednu raketu preko teritorije Japana, ovaj put srednjeg dometa, dalje nego prošli put, Tokio je upozorio Pjongjang da Sjeverna Koreja "nema svijetlu budućnost". 

I dok Sjeverna Koreja prijeti da će potopiti Japan, javila se i Južna Koreja.

- Naša zemlja posjeduje moć da razori Sjevernu Koreju preko granice oporavka. U situaciji poput ove, dijalog sa Kim Jong-unom nije moguć - rekao je Mun Džae-in, predsjednik Južne Koreje. 

Agencija Jonhap ga je citirala i kad je nagovijestio da Seul ima svako pravo da odgovori oružjem na provokacije Sjeverne Koreje usmjerene protiv Japana kao saveznika Seula. Prethodni projektil koji je režim Kim Jong-una lansirao preko Japana prošlog mjeseca, bio je isti kao i ovaj sad - Hvasong 12. 

Ali, sada je, preletivši otok Hokaido, nastavio da leti ukupno 3.700 kilometara. Seul navodi da je ovo već 19. projektil koji je Pjongjang lansirao ove godine. 

Pjongjang je nedavno sproveo i svoj šesti nuklearni eksperiment, a smatra se da je riječ o hidrogenskoj bombi.

Vojni odgovor Seula zasad su vanredne vojne vežbe sa balističkim projektilima, a istovremeno NATO je pozvao čitav svijet, posebno Kinu i Rusiju, da reagiraju na ovakvo ponašanje Kima Jong-una..

 

(Izvor: Avaz.ba)
 

Tagovi
Topic
Objavio: Pet, 15/09/2017 - 15:39

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top