Kina: Amerika je zlo, nemojte ići tamo

Kineska vlada je posljednjih dana izdala nekoliko upozorenja kada je riječ o putovanjima u Sjedinjene Američke Države, a državni mediji pojačali su svoju antiameričku retoriku.

Kako prenose mediji, poslana je i vrlo intrigantna poruka građanima Kine: Amerika je zlo, nemojte ići tamo.

Ovakvi potezi samo su znak daljnjeg zahlađenja odnosa između te dvije ekonomske sile koje su već neko vrijeme zapele unutar trgovinskog rata. 

Odnosi SAD i Kine brzo se pogoršavaju. Administracija Donalda Trampa (Trump) podigla je početkom maja carine na 200 milijardi dolara vrijednu kinesku robu s deset na 25 posto, a ubrzo nakon toga zaratila je i s kineskim telekomunikacijskim divom "Huaweijem".

Kina je uzvratila udarac te je povećala carine na američku robu vrijednu 60 milijardi dolara.

U martu ove godine grupa republikanskih kongresmena predstavila je američkom Kongresu prijedlog zakona kojim bi se svakoj osobi koja je zaposlena ili studira u SAD, a sponzorira je kineska vojska, zabranila studentska ili istraživačka viza.

Kinesko ministarstvo turizma upozorilo je svoje građane na rizike prilikom putovanja u SAD, navodeći česta "ubistva, pucnjave i krađu".

Ipak, upozorenja koja se tiču putovanja u SAD nisu jedini potezi kineske vlade pri prezentaciji SAD kao loše i nepravedne političke sile. Tako su u državnom mediju People's Daily, u članku objavljenom ovoga utorka, SAD prozvane "neprijateljem svijeta", a kineska državna televizija CCTV počela je ponovo prikazivati staru dokumentarnu emisiju naziva "Veliki rat: Otpor SAD i pomoć Sjevernoj Koreji".

Izvor: