Kina je potpisala pakt s malom državom: SAD i Australija ga silom probali spriječiti

321
Premijer Solomonovih Ostrva Manaseh Sogavare insistirao je u srijedu da sporazum ne uključuje dopuštenje Kini da uspostavi vojnu bazu te je pozvao kritičare da "poštuju suverene interese zemlje"

Kina je objavila da je ove sedmice potpisala sigurnosni pakt s malom pacifičkom otočnom državom - Solomonskim ostrvima.

Kako je Kina objavila, to je bio "obostrano koristan sporazum s ciljem stvaranja mira i stabilnosti na Solomonskim otocima", zemlji sa stanovništvom manjim od polovice Menhetna koju su prošle godine potresli nasilni protesti. Ali druge zemlje na taj pakt gledaju drugačije.

Za Australiju, Novi Zeland i Sjedinjene Američke Države to je bila posljednja igra Pekinga u borbi za uticaj na Pacifiku - potez za koji neki tvrde da prijeti samoj stabilnosti regije, piše CNN. Nagađalo se oko toga što će biti u sporazumu nakon što je na internetu prošlog mjeseca procurio neprovjereni nacrt sporazuma.

Jačanje uticaja

Neki su bili zabrinuti da bi sporazum mogao ostvariti najgori strah Kanbere: kinesku vojnu bazu na Solomonovim otocima, prvu na Pacifiku. Australija i SAD bili su toliko zabrinuti da su poslali predstavnike na pacifički otok, nadajući se da će zaustaviti sporazum.

No, Kina je objavila da je sporazum potpisan u utorak, prije nego što je američko izaslanstvo uopšte imalo priliku sletjeti. Iako detalji konačnog sporazuma nisu objavljeni, neki posmatrači kažu da sporazum čini Australiju manje sigurnom i prijeti dodatnom destabilizacijom Solomonskih otoka.

- Australija i Sjedinjene Države još uvijek se nisu probudile u pogledu realnosti kineske moći i načina na koji ćemo se nositi s njom - rekao je Hugh White, profesor emeritus strateških studija na Australskom nacionalnom sveučilištu, koji je radio kao viši savjetnik australskog ministra odbrane i premijera.

- I u Kanberi i u Vašingtonu misle da nekako možemo natjerati Kinu da nestane - dodao je.

Prema nacrtu dokumenta koji je procurio, Solomonski otoci bi imali mogućnost tražiti od policije ili vojnog osoblja iz Kine da održava društveni red ili pomoć u katastrofama.

Čini se da se sporazum odnosi na nasilne proteste koji su potresli glavni grad zemlje Honiaru u novembru prošle godine, a koji su djelomično potaknuti bijesom zbog vladine odluke da prekine veze s Tajvanom i povjeri vjernost Pekingu.

Ideja "pacifičke porodice"

U zajedničkoj izjavi, SAD, Japan, Australija i Novi Zeland rekli su da pakt predstavlja "ozbiljne rizike za slobodni i otvoreni Indo-Pacifik".

Premijer Solomonovih Ostrva Manaseh Sogavare insistirao je u srijedu da sporazum ne uključuje dopuštenje Kini da uspostavi vojnu bazu te je pozvao kritičare da "poštuju suverene interese zemlje". "Ušli smo u aranžman s Kinom širom otvorenih očiju, vođeni našim nacionalnim interesima", rekao je.

- Jasno mi je da velika većina običnih stanovnika Salomonskih otoka ne želi bazu ovdje, pa čak ni ovaj dogovor. Većina uopšte ne želi Kinu ovdje - rekao je opozicioni lider Metju Vale (Matthew Wale).

Neki su sugerisali da bi sam sporazum mogao pogoršati tenzije između onih koji podržavaju bliže veze s Kinom i onih koji ne podržavaju. Ali sporazum također šalje mnogo veću poruku: da pristupi Australije i njezinih saveznika u regiji ne funkcioniraju, piše CNN.

Australija već dugo govori o ideji "pacifičke porodice". No, prema Vajtu, Australija posvećuje malo pažnje Pacifiku, osim ako se ne suočava sa sigurnosnom prijetnjom. Australija i njezini saveznici još uvijek su zapeli u prošlosti, zamišljajući da se moć Kine može svesti na minimum i da te zemlje mogu ostati dominantne sile u regiji, rekao je.

- To neće ići. Australija mora naučiti živjeti s kineskom moći, a to uključuje kineski prošireni uticaj u jugozapadnom Pacifiku - zaključio je.