Kina pravi pet puta više eksperimenata sa nuklearnim oružjem nego SAD

Kina prednjači u eksperimentisanju s nuklearnim oružjem, a riječ je o strateškom nuklearnom oružju sljedeće generacije, kojim bi Kinezi pretekli SAD i Rusiju.

Kina prednjači u eksperimentisanju s nuklearnim oružjem, a riječ je o strateškom nuklearnom oružju sljedeće generacije, kojim bi Kinezi pretekli SAD i Rusiju.

U novom izvještaju Kineske akademije fizike navodi se da su kineski naučnici izveli 200 laboratorijskih eksperimenata od septembra 2014. do decembra 2017.

To znači da je, u prosjeku, godišnje izvedeno oko 50 eksperimenata, koji u laboratorijskim uslovima simuliraju kompleksnu fiziku nuklearne eksplozije. 

Američki naučnici sproveli su 50 takvih eksperimenata između 2012. i 2017. godine, što je, u prosjeku, deset godišnje, tvrde izvori iz Nacionalne laboratorije "Lorens Livermoor".

Bitanski listovi pojašnjavaju da tokom eksperimenata gasni pištolj ispali projektile u materijale od kojih se izrađuje oružje u laboratoriji. 

Svaki udar simulira ekstremnu toplinu, pritisak i udarne talase nastale u pravoj nuklearnoj eksploziji, ali na daleko manjoj skali. 

Naučnici zatim proučavaju efekte udara, te ih pojačavaju kako bi bolje shvatili učinke nuklearnih projektila i drugih oružja.

SAD još uvijek vode u trci u naoružanju, smatraju stručnjaci. 

Amerikanci su detonirali više od 1.000 atomskih bojevih glava između 1945. i 1996. godine, kada je potpisana UN zabrana o nuklearnom testiranju. 

Kina je od 1964. godine sprovela samo 45 takvih testiranja, te zaostaje za SAD u realnim nuklearnim eksperimentima.