Kina upozorava SAD: Povucite sankcije ili snosite posljedice

Kina je zatražila od Sjedinjenih Američkih Država da povuku sankcije uvedene kineskoj vojsci zbog kupovine ruskog oružja, uz upozorenje da će u suprotnom "snositi posljedice".

Portparol Ministarstva vanjskih poslova Geng Šuang (Shuang) rekao je da je Peking uložio zvanični protest SAD. 

- Američki potezi su ozbiljno kršenje osnovnih principa međunarodnih odnosa i nanose ozbiljnu štetu odnosima dvije zemlje i vojske - rekao je Geng.

Reagirao je i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, koji je ocijenio da su sankcije, koje pogađaju proizvođača aviona "Suhoj" još jedan primjer nefer konkurencije i da će na kraju nanijeti štetu američkom dolaru. 

Zamjenik Sergeja Lavrova, Sergej Rjabkov upozorio je SAD "da se ne igraju s vatrom", dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da su sankcije pokušaj da se konkurencija izgura iz globalne trgovine oružjem.

Stejt department je u četvrtak saopćio da će kazniti odjeljenje kineske vojske zaduženo za razvoj odbrambene tehnologije, zbog kupovine ruskih borbenih aviona "Suhoj Su-35" i raketnih sistema "S-400", od glavnog ruskog izvoznika oružja "Rosoboroneksport". 

Vašington je ocijenio da je kupovinom ruskog oružja, Peking prekršio američke sankcije uvedene 2017. Rusiji zbog miješanja u američke predsjedničke izbore.