Kina zatvorila najveću svjetsku pijacu elektronike zbog straha od koronavirusa

Foto: CNN

Južni kineski grad Shenzhen zatvorio je u ponedjeljak najveće svjetsko tržište elektronike i obustavio javni prijevoz u blizini jer su vlasti nametnule blokade kao odgovor na mali broj slučajeva koronavirusa.

Foto: CNN

Huaqiangbei, trgovačko područje u kojem se nalaze hiljade tezgi na kojima se prodaju kompjuterske komponente, dijelovi za mobilne telefone i mikročipovi, nalazi se među tri kvarta koja su pod obaveznom četverodnevnom izolacijom u okrugu Futian, navodi vlada okruga.

Stanovnicima u tim kvartovima zabranjeno je da napuštaju svoje domove osim potrebe testiranja na koronavirus, kojem su obavezni da se podvrgavaju svakodnevno do četvrtka.

Sve firme u pogođenim područjima zatvorene su do četvrtka, osim supermarketa, apoteka i bolnica. Ručanje u restoranu je također obustavljeno, a dozvoljena je samo hrana za ponijeti.

Kina je jedno od posljednjih mjesta u svijetu koje još uvijek primjenjuje stroge mjere zbog koronavirusa, koje se odnose na digitalni nadzor, masovno testiranje, opsežne karantine i brza zatvaranja područja. U utorak je Shenzhen, međunarodno tehnološko središte od 18 miliona ljudi, prijavilo samo 35 infekcija, uključujući 11 asimptomatskih slučajeva no oni su se ipak odlučili na restrikcije.