Kineska naučnica ubrizgala neispitano cjepivo za koronavirus

sdfghjkl
CHEN WEI je svjetski poznata epidemiologinja i general-bojnica kineske Narodnooslobodilačke vojske.

Predvodila je borbu protiv Ebole i SARS-a, a od sredine siječnja stacionirana je u epicentru epidemije koronavirusa u Wuhanu. U utorak je ova 54-godišnjakinja, zajedno sa šest članova svoga tima, dokazala svoju odanost Komunističkoj partiji ubrizgavanjem cjepiva koje još nije testirano ni na životinjama, a u očiglednom pokušaju da pokaže kako se Kina dobro nosi s koronavirusom, piše vice.com.

Chen i njena istraživačka ekipa već više od mjesec dana rade na wuhanskom Institutu za virologiju, laboratoriju s najvišom razinom biosigurnosti. Osim što su žurili razviti cjepivo, Chen i njeni suradnici radili su i na tretmanima koji uključuju terapiju plazmom i prenamjenu spreja za nos koji je osmišljen kako bi ojačao imunitet na virus. 

U utorak se Chen pojavila na kineskoj državnoj televiziji, u izvještaju koji je ustvrdio kako je napravljen veliki pomak u razvoju cjepiva.

Pojavile se i slike

„Činimo sve što možemo kako bismo rekombinantno cjepivo na kojem radimo poslali u kliničku primjenu. Moramo nastojati uvesti cjepivo u kliničku primjenu i testove, te tako pružiti snažnu tehničku podršku pobjedi u ovoj bitki“, izjavila je Chen.

Iako se u televizijskom izvještaju nisu vidjele injekcije, službeni kanal Narodnooslobodilačke vojske na društvenoj mreži Weibou naknadno je objavio fotografije Chen kako si ubrizgava cjepivo u lijevu ruku. Fotografije također pokazuju ostalih šest pripadnika vojske kako uzimaju injekcije s cjepivom. Nakon toga je post na Weibou izbrisan, ali fotografije i snimke zaslona podijeljene su na drugim društvenim mrežama, među ostalim na Twitteru.

Ova vijest pojavila se samo dan nakon što je kineski predsjednik Jinping Xi posjetio Akademiju vojnomedicinskih znanosti, gdje je naglasio da je u borbi protiv epidemije koronavirusa neophodan koordinirani znanstveni pristup. Deseci laboratorija širom svijeta utrkuju se u razvoju cjepiva na koronavirus nakon što je jedan kineski laboratorij genetski sekvencirao virus u siječnju.

Nekoliko je laboratorija razvilo prototipove cjepiva koji se trenutačno testiraju na životinjama. Inicijalni testovi na ljudima vjerojatno će započeti tek u travnju, kako bi ustanovila učinkovitost cjepiva i ukazalo na moguće nuspojave. Bilo kakvo cjepivo mora dobiti dozvolu regulatornih tijela prije nego bude ponuđeno javnosti, pa široko dostupno cjepivo ne treba očekivati prije početka sljedeće godine.

Stručnjaci upozoravaju da je ovo besmisleno

Stručnjaci upozoravaju, nastavlja vice.com, na besmislene prizore poput onih s Chen, tvrdeći da eksperiment na jednom subjektu ne može pokazati da tretman djeluje i definitivno ne može dokazati da je siguran.

Međutim, Chen je vrlo cijenjena znanstvenica, zaslužna za doprinos kineskom odgovoru na SARS 2002. godine, kao i za ulogu koji je imala pomažući žrtvama potresa u Sichuanu 2008. i epidemiji ebole u zapadnoj Africi od 2014. do 2016. godine.

Nakon što su neki mediji ustvrdili kako bi cjepivo za koronavirus moglo biti spremno u roku od mjesec dana, Chen je za China Science Daily rekla kako takvo nešto nije realno, ali i dodala da kineska istraživanja neće zaostajati za istraživanjima drugdje po svijetu.

„Neki izvrsni znanstveni timovi mogu biti bolji i brži. Američki predsjednik Donald Trump rekao je krajem siječnja da bi cjepivo moglo biti pronađeno u sljedećih nekoliko mjeseci. Vjerujem da kineski istraživači neće zaostajati za američkim kolegama“, izjavila je Chen.

No, kako se Kina i dalje suočava s kritikama svoje inicijalne reakcije na epidemiju koronavirusa, žarko želi promijeniti narativ i predstaviti se kao spasitelj, a razvoj pouzdanog cjepiva imao bi središnju ulogu u tome. Kao rezultat toga, neki stručnjaci vjeruju da će Kina ubrzati razvoj svoga cjepiva bez poduzimanja neophodnih mjera opreza.

„Ako Kina pomisli da je pronašla cjepivo, sumnjam da će čekati godinu dana na klinička ispitivanja“, napisao je u srijedu u svome newsletteru Bill Bishop, stručnjak za Kinu.