Kineski respiratori u bolnicama širom FBiH sakupljaju prašinu

J

Nakon nekoliko godina slučaj "Respiratori" je dobio i epilog pred Sudom Bosne i Hercegovine. Naime, Sud BiH je donio pravosnažnu presudu u predmetu "Respiratori" kojom su osuđeni bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić, vlasnik firme "F.H. Srebrena Malina" Fikret Hodžić i Fahrudin Solak.

Fadil Novalić je optužen zbog zloupotrebe polažaja pri nabavci stotinu respiratora. Naravno, kao što je i poznato, riječ je o kineskim respiratorima za koje je tadašnja Vlada Federacije BiH iz budžeta platila oko 10,5 miliona maraka i to na početku pandemije koronavirusa 2020. godine.

Novaliću, Hodžiću i Solaku zatvorska kazna

No, krenimo redom.

Sud BiH je potvrdio prvostepenu presudu u kojoj su optuženi Fadil Novalić i Fikret Hodžić proglašeni krivim da su radnjama opisanim u izreci prvostepene presude počinili krivično djelo zloupotrebe polažaja ili ovlaštenja, a optuženi Fahrudin Solak za krivično djelo krivotvorenje službene isprave.

Novaliću je izrečena kazna zatvora u trajanju od četiri godine, optuženom Solaku kaznu zatvora u trajanju od šest godina, optuženom Hodžiću kaznu zatvora u trajanju od pet godina i pravnom licu ‘F.H. Srebrena malina’ novčanu kaznu u iznosu od 200.000,00 KM.

Prvostepenom presudom optužena Jelka Miličević oslobođena je od optužbe da je počinila krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Bitno je istaknuti da tokom suđenja u ovom predmetu je svjedočilo više vještaka koji su potvrdili da respiratori nisu prikladni za odjel intenzivne njege. I veliki broj stručnjaka je respiratore označio “nepoželjnim”.

Ove navode je nedavno ponovo potvrdio i bivši direktor Verlaba Almir Badnjević. Naime, on je govorio o verifikaciji respiratora.

“Verlab je odmah rekao da to nisu respiratori za intenzivnu njegu, da se mogu koristiti samo za kratke ventilacije, za ambulantna kola. Rekli smo da ne mogu liječiti teške covid pacijente i to pod pretpostavkom da su ispravni. Ti respiratori su došli neispravni. Zato nije prošla prva verifikacija. Kada su servisirali respiratore, neki su verifikovani i pušteni su samo za ono za šta im je namjena. Nikako za teške pacijente i to je naglašeno”, istakao je Badnjević.

Kome su dodijeljeni respiratori?

A, kineski respiratori su tokom pandemije dodijeljeni za čak 15-ak bolnica na području Federacije BiH. Koliko je pacijenata koristilo ove respiratore u FBiH te gdje se sada nalaze “nepoželjni respiratori” pitali smo nekoliko bolnica u FBiH.

Još od ranije je poznato da ih je najviše dodijeljeno Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. To je i prilikom svjedočenja na Sudu BiH u ovom predmetu potvrdila i tadašnja direktorica ovog centra Sebija Izetbegović.

Sebija Izetbegović je ročištu prisustvovala 24. marta 2021. godine i tada je kazala da je KCUS-u dodijeljeno čak 30 respiratora.

Sa sarajevskog kliničkog centra kazali su gdje se sada nalaze respiratori, ali i koja je njihova trenutna namjena.

“Prema informacijama Službe održavanja medicinskih uređaja KCUS-u je  Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) u oktobru 2020. godine ustupila 30 respiratora ACB812A, dok Vlade Katara donirala tri. Svi uređaji se nalaze u prostorijama tzv. Privremenog respiracionog centra na lokalitetu „Stare hirurgije“ pod nadzorom Službe obezbjeđenja KCUS-a”, naveli su u odgovoru za naš portal.

Pojasnili su nam da trenutno ne koriste sporne respiratore.

“Prema izjavi kolegija Klinike za anesteziju i reanimaciju u trenutnim okolnostima KCUS raspolaže sa dovoljnim brojem respiratora, te ne postoji potreba za korištenjem respiratora koje je donirao FUCZ, a koji su korišteni isključivo u vrijeme pandemije uzrokovane Covid virusom”, kazali su nam.

KCUS: Svi resursi u to vrijeme bili iscrpljeni

No, naše pitanje da li su korišteni, i ako jesu koliki period je bio, iz ove ustanove su nam rekli:

“Respiratori su korišteni prema preporukama „Verlaba“ i ovlaštenih servisera, zbog ogromnog priliva pacijenata izuzetno teškog općeg stanja. Bilo je to vrijeme najtežeg talasa pandemije, kada je Sarajevo bilo najveći izvor zaraze Covid virusom (mart 2021. godine) i kada je poređen sa Bergamom koji je bio najveći izvor zaraze 2020. godine. Svi ostali resursi u to vrijeme bili su iscrpljeni. Ista služba nam je potvrdila da prema posljednjem servisu 29 respiratora ACB812A  koje je FUCZ ustupi  KCUS-u su ispravni, dok je jedan uređaj neispravan. Tri uređaja koje je donirala Vlada Katara nisu servisirani”, naveli su, a potom dodali za naš portal:

“Trenutna situacija ne zahtijeva upotrebu respiratora koji su donirani isključivo za potrebe borbe sa pandemijom i sprječavanja širenja posljedica pandemije zbog ogromnog priliva pacijenata”.


N1 u prostorijama KCUS-a: Gdje su sada kineski respiratori?

N1 je imao priliku i da obiđe prostorije KCUS-a u kojima se sada nalaze kineski respiratori. U nastavku pogledajte šta smo snimili i fotografisali na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu

No, u određenim bolnicama nam je rečeno kako nikada nisu koristili respiratore, a pojedine nikada nisu ni prihvatile dodijeljene respiratore.

Sarajevskoj Općoj bolnici “Abdulah Nakaš” također je bio dodijeljen određen broj spornih respiratora, no kako su nam kazali nikada ih nisu ni prihvatili.

“Pomenuti respiratori nisu nikada ni ušli u našu bolnici. Stručni tim nije odobrio, stoga ih nismo ni koristili”, kazali su odgovoru za N1.

Pojedine bolnice odbile “sporne” respiratore

Slična situacija je bila i u Kantonalnoj bolnici Dr. Safet Mujić u Mostaru i Kantonalnoj bolnici Dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću.

“Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” Bihać nije zaprimila niti jedan sporni-kineski respirator iz razloga što je stručni tim bolnice ukazao da predmetni respiratori nisu adekvatni za liječenje i tretman pacijenata u jedinici za intenzivno liječenje. U više navrata smo obavijestili civilnu zaštitu da ih proslijedi ustanovama kojima su potrebni”, kazali su iz bolnice u Bihaću za N1.

Iz Kantonalne bolnice Dr. Safet Mujić u Mostaru su nam kratko kazali kako nikada nisu dobili niti koristili ove respiratore.

Raspodjelom respiratora Univerzitetski Klinički Centar Tuzla je dobio 25 respiratora.

“Respiratori koje je Federalna uprava civilne zaštite nabavila posredstvom kompanije Srebrena malina, u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, nisu nikada korišteni. Raspodjelom je UKC Tuzla dobio 25 respiratora Srebrene maline i svi su uredno verifikovani. Dobili su i pojedinačne certifikate. Uskladišteni su na za to predviđeno mjesto”, naveli su u odgovoru za naš portal

Obratili smo i se i još nekoliko kantonalnih bolnica no zvanične odgovore do objave ovog teksta nismo dobili.