Počinje Sedmica njemačkog filma u Cazinu: Večeras pogledajte "Ko prije umre, duže je mrtav"

Svim ljubiteljima sedme umjetnosti, kvalitetnih filmskih ostvarenja, najavljujemo sedmicu njemačkog filma u Kulturom centru Cazin, koja počinje upravo danas, 11. marta.

Ova Ustanova je u saradnji sa Goethe-Institutom pripremila izvanredan filmski događaj kao uvertiru u mnoga kulturna dešavanja za ovu godinu. Na listi filmova nalazi se pet (5) odabranih naslova: bavarska komedija „Ko prije umre, duže je mrtav“, film o odrstanju „Crazy“, drama o golom preživljavanju „The Cut“, ratna melodrama „Most na Ibru/ Najljepša je zemlja moja“ i priča o životu Romy Schneider „3 dana u Quiberonu“.

Večeras se družimo u Kulturnom centru uz film "Ko prije umre, duže je mrtav" sa početkom u 19:00 sati. Ulaz je slobodan.

Raspored projekcija

11.03.2019. 19:00 sati
Ko prije umre, duže je mrtav (2006)

Jedanaestogodišnjak koji traga za besmrtnosti. Divno drzak i nevjerovatno bavarski. Priča nestašnog dječaka iz sadašnjosti iz 2006. Odlična mješavina dubine i srca sa autentičnim smislom za male bitne stvari u životu.

Režija: Marcus Hausham Rosenmüller
Trajanje: 102 minuta

Image

12.03.2019. 19:00 sati
Crazy (2000)

Šesnaestogodišnjeg dječaka, s malim tjelesnim hendikepom, roditelji šalju u internat. Razlog tome je i njegov nedovoljan školski uspjeh. Na kraju školske godine opet nije prošao razred, ali je napokon našao prijatelje, imao prva seksualna iskustva sa suprotnim spolom i naučio mnogo za život.

Režija: Hans-Christian Schmid
Trajanje: 95 minuta

Image

13.03.2019. 19:00 sati
The Cut (2013/14)

1915: u gradu Mardin kovač Nazaret Manogian živi sa svojom suprugom i kćerkama blizankama zadovoljan život, prije nego što ga uhapsi turska policija – kao i ostale kršćane armenskog porijekla. Odvojen od svoje porodice mora kao prisilni radnik da rinta u pustinji. Preživljava strijeljanje i bježi. Dezerteri mu pomažu dalje. Utočište i posao nalazi u Aleppu gdje dočekuje kraj Prvog svjetskog rata. Nazaret saznaje da su mu kćerke preživjele turski genocid nad Armenima. Potraga za njima oca vodi u Libiju, Kubu i u SAD. Sa The Cut Fatih Akin uspijeva da napravi jedan veliki, ali i sporni ep.

Režija: Fatih Akin
Trajanje: 135 minuta

Image

14.03.2019. 19:00 sati
Most na Ibru/ Najljepša je zemlja moja (2012)

Kosovo, 1999. Već desetljećima rastući konflikt između pravoslavnih Srba i većinski muslimanskih Albanaca prerasta u rat. U martu se uključuje NATO i bombarduje zemlju, kako bi okončali borbe. Mlada Srpkinja Danica sa svojom djecom živi u jednom selu na Ibru; rijeka čini granicu između pretežno srpskog sjevernog Kosova i većinski albanskog dijela zemlje. Danica žali za svojim suprugom, koji je poginuo u građanskom ratu. Jednog dana u svojoj kući nalazi teško ranjenog vojnika „druge“ strane. Ako mu pomogne, rizikuje vlastiti život. Film o nacionalnom socijalizmu, nasilju i ljudskosti.

Režija: Michaela Kezele
Trajanje: 85 minuta

Image

15.03.2019. 19:00h
3 dana u Quiberonu (2016/17)

Pedesetih godina njemačko kino puno predrasuda skoro da nije proizvelo nijednu internacionalnu zvijezdu; rođena austrijanka Romy Schneider pripada rijetkim izuzecima. Sa Sissi i drugim djelima bliskim domovini postaje popularnija nego što joj je drago. Tek odlazak u inostranstvo glumicu oslobađa njene dražesne slike. U Francuskoj šezdesetih započinje novu karijeru, ali njeni psihički problemi ostaju. O tome se rijetko izjašnjavala u javnosti – kao 1981. u intervjuu sa novinarom Michaelom Jürgsom iz “Stern-a”. Režiserka Emily Atef to inscenira sa izvanrednim glumcima i fiktivnim elementima.

Režija: Emily Atef
Trajanje: 115 minuta

Image