KJKP Vodovod i kanalizacija: Azra Muzur je ne poziciju direktorice izabrana u skladu s propisima

Iz KJKP Vodovod i kanalizacija reagovali su na navode koje se na današnjoj konferenciji za medije iznio politički direktor SDP-a Damir Mašić koji je, između ostalog, kazao da je Azra Muzur nezakonito izabrana na poziciju direktorice ovog javnog preduzeća.

"Damir Mašić 'problematizira' izbor direktora preduzeća, kao i kandidaturu u Skupštinu Kantona Sarajevo i navodi da je to prema zakonu nespojivo, nedozvoljeno i nezakonito. Azra Muzur je izabrana i imenovana za direktora preduzeća na četverogodišnji mandat. Izbor i imenovanje je izvršio Nadzorni odbor preduzeća, nakon provođenja zakonom propisane konkursne procedure. Podsjećamo, da je konkurs za izbor i imenovanje direktora KJKP Vodovod i kanalizacija objavljen još u martu 2018. godine. Što se tiče njene kandidature u Skupštinu Kantona Sarajevo, napominjemo da o nespojivosti ove dvije funkcije može biti govora tek nakon okončanja predstojećih izbora", stoji u saopćenju. 

Tvrde da Damir Mašić plasira dezinformacije vezane za zapošljavanje u preduzeću, i da su njegovi navodi u potpunosti netačni i predstavljaju klasično obmanjivanje javnosti i neuspješan pokušaj degradacije svih postignutih rezultata ovog preduzeća u prethodnoj godini. 

"Zapošljavanje novih radnika je u potpunosti u skladu sa zaključkom Vlade Kantona Sarajevo, kojim je regulisano da za svaki prijem u radni odnos na određeno vrijeme preduzeće pribavi saglasnost resornog ministarstva. Ovo je u cjelosti ispoštovano prilikom angažovanja radnika na određeno vrijeme i to isključivo za potrebe realizacije Projekta detekcije curenja i smanjenja neprihodovane vode Kantona Sarajevo (NRW projekat), koji je Vlada Kantona Sarajevo uvrstila kao prioritetan projekt i naložila zaključkom njegovu realizaciju.
Broj i struktura radnika, kao i dinamika realizacije ovog projekta utvrđena je zajedno sa konsultantom Projekta, kojeg je imenovala Vlada Kantona Sarajevo", saopćeno je iz ViK-a.

Ističu da bi bilo bi jako dobro da se politički direktor SDP-a osvrnuo na objektivnu sliku trenutnog stanja vodosnabdijevanja građana Sarajeva, koji ove godine, tvrde, nemaju redukcija, osim povremenih poremećaja u vodosnabdijevanju na lokalitetima popravke kvarova. 

"Sve ovo je rezultat izuzetnih napora, kako upravljačkih struktura preduzeća, tako i svakog pojedinca u ovom kolektivu. Ulažu se maksimalni napori da vodosnabdijevanje i dalje bude uredno i kontinuirano, a za očekivati je da će predstojeća realizacija kredita EBRD-a značajno doprinijeti postizanju još boljih rezultata. U tom kontekstu, Mašić je iznio neistinite i ničim argumentirane tvrdnje, da će se nabavke materijala prilikom realizacije kredita EBRD-a vršiti od tzv. podobnih i stranačkih firmi. Podsjetit ćemo ga da se javne nabavke, koje su u funkciji obezbjeđenja potrebnih materijala za popravke i rekonstrukciju poprilično dotrajale vodovodne mreže, te popravku ili zamjenu dotrajale opreme, u ovom preduzeću provode u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama u BiH i to u potpunosti transparentno, uz striktno poštivanje svih utvrđenih tenderskih zahtjeva i objavom na portalima javnih nabavki, kako je to regulisano propisima iz ove oblasti, a što je podložno kontrolama od bilo koje nadležne institucije", navodi se u saopćenju.