Kladionice i dalje pored škola: Zašto se vlast ne uhvati u koštac s tim problemom?

.
Još 2019. godine u Skupštini Kantona Sarajevo usvojena je inicijativa zastupnika Seada Milavice da se kladionice udalje od škola i vjerskih objekata na 1.000 metara.

Federalni nivo vlasti odredio je da se kladionice od tih objekata trebaju udaljiti 100 metara, ali ni to se u praksi ne primjenjuje jer se neke kladionice nalaze odmah uz školske i vjerske objekte.

 

– Nedostatak volje i hrabrosti Vlade da se uhvati u koštac s tim problemom je razlog zašto se do danas ništa nije uradilo po ovom pitanju. Jedno je izgleda sigurno, a to je da je kladioničarski lobi izgleda jači i od samog zaključka najvećeg zakonodavnog tijela u KS. Ovo je zaista sramota za premijera Edina Fortu kao i za kompletnu Vladu. Izgleda da mu je preče menstrualno siromaštvo i predizborna kampanja, doduše, on je svakako vizionar – kaže zastupnik Milavica za Faktor, te dodaje da neće odustati od svoje inicijative.

Predsjednica Udruženja direktora osnovnih škola Kantona Sarajevo Erzumana Fukelj kaže da je klađenje i postojanje kladionica u blizini škola izuzetno štetno.

 

– Naročito u vremenu tranzicije učenici su izloženi različitim negativnim utjecajima. Često se događa da porodica, a u periodu i dok se radilo online, nije se bilo u mogućnosti prepoznati uvijek kada neki učenici prolaze kroz krizne periode gdje se onda ostavlja prostora da određeni poroci preuzimaju učenike. Izuzetno je štetno da kladionice budu blizu škola i 1.000 metara je najmanja udaljenost ako treba biti uopće na području gdje se nalazi neka od škola – kaže Fukelj.

Navodi da kada je rad kladionica u blizini škola u pitanju, školama ostaje samo da apeluju i da rade na programima prevencije sa učenicima svoje škole.

Kroz časove odjeljenske zajednice i kroz različite vannastavne aktivnosti škole djeluju na način da rade na prevenciji svih poroka i različitih nepoželjnih i negativnih oblika ponašanja, ali zakonom se mora regulisati ta vrsta djelatnosti i njihovo pozicioniranje – kaže Fukelj.

 

Na pitanje da li ima djece, učenika osnovnih škola, koja idu u kladionice, Fukelj odgovara:

 

– Kada je u pitanju osnovnoškolski uzrast, ta djeca još imaju mnogo povjerenja u svoje nastavnike, tako da ako se i dogodi da bi neko od učenika krenuo u kladionicu, oni to prijave i obrate se za pomoć pedagogu ili razredniku. U tom uzrasnom nivou može se na vrijeme spriječiti prelazak u takve vrste ovisnosti, dok nisam sigurna za srednje škole jer je riječ o tinejdžerima koji više povjerenja imaju u svoje vršnjake nego u odrasle osobe i izloženi su većem riziku nego osnovnoškolci.

Senad Alić, predsjednik Zajednice direktora srednjih škola Kantona Sarajevo, stava je da su u srednjoj školi adolescenti podložni raznim vrstama utjecaja.

 

– U tom dobu počinju da izlaze iz ruku svojih roditelja i samim tim nisu više pod kontrolom roditelja kao u osnovnoj školi. S te strane, kladionica je uvijek nijemi motivator, pozivnica za nešto što se krši sa principima odgoja roditelja. Ja radim u obrazovnom sistemu 26 godina i nemali broj puta sam vidio učenike kako idu do kladionice, pamte trke pasa i počinju da manipulišu sa dobicima. Kladionica je motivator da učenik počne da se bavi manipulacijom i lakši je put da se zaradi novac – kaže Alić.