Za deblokadu GP Maljevac zaslužan kladuški privatnik koji je besplatno dodijelio halu migrantima?

Nakon sedam dana blokade Granični prijelaz Velika Kladuša-Maljevac između BiH i Hrvatske od večeras je ponovo u funkciji.

Izmještanje oko 200 migranata prošlo je bez ijednog incidenta, a izmješteni su u privremeni migrantski centar u objektu firme "Miral" u Velikoj Kladuši (Polje). 

Kapacitet novog privremenog prihvatnog kampa u Krajini trebao bi biti za oko 400 osoba, a zanimljiva je činjenica da vlasnici ove lokacije nisu tražili nikakvu nadoknadu za ustupanje prostora za boravak migranata. 

Predsjednik Udruge poduzetnika Velike Kladuše, Ibrahim Đedović, večeras nakon konačne deblokade Granične policije u svom kratkom Facebook statusu otkrio je ko je zapravo zaslužan za rješenje situacije i otvorenje spomenutog graničnog prijelaza. Zahvalio se, prije svega, Borisu i cijeloj porodici Horvat, u čijem je vlasništvu firma "Miral", a koja je objekat svoje firme potpuno besplatno ustupila za privremeni smještaj migranata. Također, Đedović je istakao da bez ovog velikodušnog gesta Granični prijelaz Maljevac ne bi bio otvoren ni večeras.

Iz Udruženja poduzetnika Velika Kladuša su u svom saopćenju za javnost kazali da je problem riješen zahvaljujući i maksimalnom angažmanu premijera USK-a, Mustafe Ružnića, ministra unutrašnjih poslova, Muje Koričića, IOM-a te apela privrednika, što je dovelo do konkretnih poteza i konačnog izmještanja migranata sa granice.

 

Image