Klanjana dženaza u odsustvu za stradale u zemljotresu u Turskoj i Siriji

.
Neka se mole Allahu i da budu strpljivi, rekao je Mursel Dupljak

U džamijama u Srbiji klanjana je dženaza u odsustvu za u zemljotresu stradali narod Turske i Sirije, a nakon džume namaza organizovana je sergija, javlja Anadolija.

U Lejlek džamiji u Novom Pazaru namaz je obavio veliki broj vjernika, mnogi od njih klanjali su ispred džamijskog harema, jer unutra nije bilo dovoljno mjesta.

"Očajan sam"

Mursel Dupljak iz Novog Pazara plakao je ispred džamije.

Očajan sam, nemam riječi i ne mogu da govorim. Neka se mole Allahu i da budu strpljivi... Gledam onu djecu koju vade iz ruševina, nemam riječi - rekao je Dupljak.

Plakala je i njegova sugrađanka Ševala Škrijelj, koja za AA kaže da su je potresle scene iz Turske koje je vidjela u vijestima.

Kuće su propadale u zemlju, sve je porušeno. Imam rodbinu tamo, žalosna sam - rekla je Škrijelj.

Situacija u Turskoj i Siriji potresla je i Ervina Đukića iz ovog grada, koji kaže da je uz narod ove dvije zemlje.

Sve je od Allaha, to je neko iskušenje. Uz njih smo - rekao je on.

Uz turski i sirijski narod je i Basar Plojović, čiji je otac Emir, nekadašnji fudbaler, donirao 300 novih zimskih jakni.

"Naše malo njima mnogo znači"

Naša braća su ugrožena, saosjećam sa njima. Preminulima želim dženet, a povrijeđenima brzo ozdravljenje - rekao je Plojović.

Mnogo me boli, gledamo na televiziji šta se desilo. Pomognemo koliko možemo, uplatili smo pomoć koliko smo mogli - rekla je Đulsuma Bihorac.

Džanan Vejsilović pozvao je sugrađane da pomognu narodu Turske i Sirije.

Apelujem na sugrađane da pomognu, koliko ko može. Naše malo, njima sada mnogo znači - rekao je Vejsilović.

Brojne organizacije prikupile su više tona humanitarne pomoći za građane Turske i Sirije, koji su pretrpeli ogromnu štetu u razornim zemljotresima u ponedjeljak. Pomoć je spakovana i spremna za distribuciju.