Klanjanjem džuma-namaza na Fatihovoj musalli završena manifestacija „Musalla 2018“ (FOTO)

Klanjanjem džuma-namaza na musalli sultana Mehmeda Fatiha, završena je ovogodišnja vjersko kulturna manifestacija „Musalla 2018“.

Manifestacija “Musalla” je nastala sa željom da se historijski ovjekovječi i ukaže na prvi susret sa islamom naroda sanske doline, kojeg je na ove prostore donio Sultan Mehmed Fatih. Prema tradicionalnom predanju on je na ovom mjestu klanjao džumu-namaz neposredno nakon bitke za kamengradsku tvrđavu što je predstavlja trenutak i datum kada je na ove prostore došao islam i njegova kultura, civilizacija i način života. Musalla u Donjem Kamengradu ima veliki značaj jer je jedan od rijetkih spomenika ove vrste koji je očuvan u svome izvornom obliku. Nalazi se pod zaštitom države, a krase je originalni mihrab i mimber iz 15. vijeka i jedina je aktivna musalla na prostoru Balkanskog poluostrva.

Manifestacija je započela okupljanjem učesnika u haremu Hamzibegove džamije, ali je jaka kiša onemogućila defile učesnika kroz centar grada. Dešavanja su se potom preselila na lokalitet Musalle u Donjem Kamengradu. Učesnici manifestacije posjetili su spomenik koji je podignut u slavu turskih šehida poginulih prilikom boja za Kamengradsku tvrđavu gdje su održani prigodni programski sadržaji. 

Nakon obilaska spomenika, organizovan je defile bajraka, što je također, dio tradicije, a svoje bajrake donijeli su i gosti iz Republike Turske, također učesnici događaja. I ove godine prodefilovao je veliki broj bajraka i bajraktara iz svih sanskih džemata, a za najljepši izabran je bajrak iz džemata Fajtovci kojeg je nosio Abdulvahid Cerić, koji je proglašen i za najljepše obučenog bajraktara. Priznanje Ceriću uručio je načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović.

Prije samog klanjanja džuma-namaza, prisutnim vjernicima i građanima obratili su se Husein Rošić, premijer USK, Faris Hasanbegović načelnik Općine Sanski Most, i Hasan-ef. Makić muftija bihaćk koji je umjesto svog obraćanja pročitao dio iz današnje hutbe reisu-l-uleme Kavazovića.

Džumu-namaz klanjao je veliki broj vjernika s područja sanske, ali i drugih općina našeg kantona, a hutbu je kazivao izaslanik reisu-l-uleme Nusret-ef. Abdibegović koji je govorio o značaju borbe za slobodu ilustrujući to kroz primjer zalaganja i polaganja života u te svrhe od strane Fatihove vojske, ali i pripadnika 5. Korpusa koji su 7 stoljeća kasnije, uložili veliki napor i trud, zalažući vlastite živote kako bi u dolinu Sane donijeli slobodu. On je na kraju naglasio kako to treba cijeniti i poštovati, i ne dozvoliti da ikada u buduće ta sloboda bude uzeta od građana Sanskog Mosta.