Klasična pljačka u Sarajevu: Ista potvrda u različitim ustanovama se naplaćuje različito?

.
Riječ je o troškovima naplate izdavanja uvjerenja o neposjedovanju stana.

 

Naime, radi se o tome da za iste usluge, konkretno izdavanje usluge o neposjedovanju stana, u Kantonalnom stambenom fondu i u Službi za zajedničke poslove Federacije BiH ćete platiti potpuno različite cijene.

Kako nam je javio čitatelj, ukoliko kao građanin odete u Kantonalni stambeni fond Sarajevo i predate jedan zahtjev za sebe i članove porodice kako biste zatražili zahtjev za izdavanje potvrde o neposjedovanju stana, obratite im se jednim zahtjevom na kojem navedete sve članove porodice sa kojima ste na kućnoj listi, pri tome, jedan član porodice je nažalost preminuo, dok su druga dva maloljetni, odnosno, djeca.

Kantonalni fond Sarajevo izdaje potvrdu na način da za svakog člana porodice izdaje posebnu potvrdu, iako su građani predali jedan zahtjev sa četiri imena, što je sasvim ispravno shodno Zakonu o upravnom postupku. Ipak, fond izdaje četiri potvrde i sve naplaćuju po 10 KM odnosno ukupno 40 KM.

“A da imate kojim slučajem 6-7 članova porodice, što bi bilo poželjno u ovo vrijeme općeg pada nataliteta, vi biste onda morali po logici Upravnog odbora tog Fonda i njegovog menadžmenta platiti 60-70 KM, iako bi predali jedan zahtjev, jer se radi o jednoj porodici”, kažu građani.Sa druge strane, identična potvrda koja se izdaje u Službi za zajedničke poslove Federacije BiH izdaje se besplatno.

Na sudu se potvrda plaća 5 KM, u Fondu za izgradnju stanova za porodice šehida, poginulih i demobilisanih boraca, izdaje se jedno uvjerenje za sve članove porodice i naplata košta 10 KM.

“Međutim, ni tu nije kraj, jer kad pitate na osnovu čega Kantonalni stambeni fond Sarajevo naplaćuje mnogostruko veći iznos za istu stvar u odnosu druge fondove i institucije, dobijete odgovor da je novi Upravni odbor tog fonda donio novu odluku o visini cijena usluga i to na način da ćete za svako ime za koje tražite potvrdu platiti naknadu, ali potvrdu će platiti i šehidske porodice, ratni i drugi invalidi, što je poražavajuće za građane ove zemlje”, navode ogorčeni građani Sarajeva.

Na sve to, građani kažu da umjesto da se građanima olakšava, umjesto da se oslobađaju ovih raznih nameta, građanstvu se nameću dodatni troškovi.“Čak ponižavajuće je, ali i poražavajuće da se takvi nameti nameću i članova šehidskih porodica i ratnim, odnosno, civilnim invalidima, što je van zdravog razuma”, zaključak je njihov.