“Klinac u getu” ponovo je na Trgu Krajine

Trg Krajine
"Klinac u getu" ponovo je na Trgu Krajine. Baš kao i srce, pesnica, slika, svijeće i cvijeće kojima se odaje počast ubijenom mladiću Davidu Dragičeviću.

 

Dvadesetjednogodišnji student nestao je u noći između 17. i 18. marta 2018. godine, a njegovo beživotno tijelo pronađeno je 24. marta na ušću rječice Crkvene u Vrbas.

Zbog nezadovoljstva istragom počela su masovna okupljanja građana, hapšenje i puštanje na slobodu Davidovih roditelja, ekshumacija njegovog tijela i ukop u Beču.

Okupljanja građana na Trgu Krajine trajala su sve do 30. decembra 2018. godine, nakon čega je policija zabranila proteste, jer, prema policijskim navodima, nisu imali odobrenja i učesnici su narušavali javni red i mir.

Danas tri godine kasnije , na istom mjestu ista pitanja: “Ko je ubio Davida? Ko je zataškavao slučaj, zašto?”

Ovaj put Gradska uprava Banja Luka, dala je dozvolu za postavljanje obilježja u periodu od 18. marta do 7. aprila.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka slučaj je u fiokama držalo pod oznakom ubistvo, a Tužilaštvo Bosne i Hercegovine slučaj je izuzelo, za sada “samo na uvid”.

Pravda za Davida i advokati porodice Dragičević i od državnog Ustavnog suda dvije godine čekaju odluku po apelalaciji zbog povrede prava na pravično suđenje. Prijete i protestima u Sarajevu.