Klinički centar u Tuzli više ne radi komercijalna testiranja na koronavirus

test
Univerzitetski klinički centar u Tuzli od danas više ne radi komercijalna PCR testiranja na koronavirus, potvrđeno je za Klix.ba. Kao razlog je naveden nedostatak materijala za uzimanje i obradu briseva, a koji je iz vlastitih sredstava kupila ova zdravstvena ustanova.

 

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović za Klix.ba je potvrdio da je jučer donesena odluka po kojoj se od ove srijede više ne vrše komercijalna testiranja na koronavirus.

"Mi ne možemo raditi komercijalna testiranja na koronavirus jer testove moramo čuvati za COVID bolnicu. Bilo bi vrlo nekorektno potrošiti testove u komercijalne svrhe, a da ih pacijenti nemaju. Dok ne budemo nabavili određenu količinu komercijalnih testova mi ih više nećemo moći raditi u spomenute svrhe", kazao nam je Jusufović.

Vrijedi kazati da je proteklih dana u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli došlo do znatnog povećanja zahtjeva za testiranja na SARS-CoV-2 komercijalnim putem, a samo u ponedjeljak je izvršena analiza 111 briseva. Jusufović nam je kazao da su testiranja vršena po zahtjevu građana za turistička putovanja, ali i odlazak na rad u inozemstvo.

Inače, komercijalno testiranje PCR metodom u tuzlanskom UKC-u se obavljalo od juna ove godine, na osnovu odluke Zavoda zdravstevnog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine. Upravo ovaj zavod je i formirao cijenu usluge, a ona je iznosila 215,20 KM + PDV.

"Za komercijalno testiranje smo koristili testove koje smo ranije kupili. Nismo imali pravo testove iz donacija koristiti kao komercijalne, niti bismo mogli dozvoliti da radimo ovakvo testiranje na uštrb pacijenata koji čekaju u COVID bolnici", naveo je Jusufović.

Tuzlanskom kliničkom centru općenito ponestaje PCR testova te trenutno raspolažu sa količinama koje su nešto veće od šest hiljada komada. Jusufović kaže da je raspisan javni poziv za nabavku materijala, ali još uvijek se ne zna kada bi cjelokupna procedura mogla biti završena.

"Imamo obećanja da bismo uskoro mogli dobiti određenu donaciju od Svjetske zdravstvene organizacije, ali dok to ne bude, količine koje imamo ćemo koristiti racionalno, strogo po indikacijama", zaključio je direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.