Ministar Kljajić: Policija prisiljena štititi i vlastite živote, migranata na USK-u sve više, nadležni ne reagiraju (VIDEO)

Nakon sukoba migranata u Velikoj Kladuši i napada na policiju, za Dnevnik 3 je govorio ministar unutrašnjih poslova USK-a, Nermin Kljajić.

Istakavši tešku situaciju na Kantonu izazvanu migrantskom krizom, koja je eskalirala posljednjim događajem u kojem su, osim velikog broja učesnika tučnjave, lakše povrijeđena i tri policajca, a oštećeno jedno vozilo, ministar Kljajić je potvrdio da stanje u prihvatnim centrima, posebno Miralu, nije na zadovoljavajućem nivou. 

Očito je da je Unsko-sanski kanton prepušten sam sebi i rješavanju migrantske krize, a nažalost, došlo je do toga da policija, osim života građana, mora štititi i vlastite živote. S druge strane, migranata je sve više. Prema slobodnoj procjeni trenutno ih je oko 6.000, a nema naznaka da će od velikih obećanja o pomoći Kantonu biti išta. Zabrinjava činjenica da čak ni Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ne reagira, te se nešto konkretno osim određivanja nove lokacije novog prihvatnog centra do sada nije uradilo.

Ministar Kljajić najvećim krivcem za novonastalu situaciju smatra Željeznice Bosne i Hercegovine, koja, kako ističe, ugrožava živote građana Unsko-sanskog kantona samom činjenicom da ne želi ukinuti talgo liniju.