Ključ: Crveni križ održao vanrednu sjednicu, migranti u sve težoj situaciji

Kako smo prethodno pisali na našem portalu, migranti koji trenutno borave u MZ Velečevo na području općine Ključ, u sve su težoj situaciji.

Prvi snijeg  dočekali su pod vedrim nebom i nehumanim uvjetima, a konkretnog rješenja ni na vidiku.

Predstavnici i volonteri Crvenog križa Općine Ključ jučer su na društevnim mrežama napisali da je situacija prerasla u nehumanu katastrofu i da migranti doslovno spavaju u vodi.

Životni uslovi u kojima se nalaze su nepodnošljivi, a sve zbog nedostatka brige od strane vlade i organizacija koje bi trebale da se brinu o ovim napaćenim i iscrpljenim ljudima.

Mustafa Lepirica, sekretar Crvenog križa općine Ključ kazao je da za rješavanje problema migranata u ovoj općini nije nadležna Općina Ključ, niti Crveni Križ već Vlada USK-a i Ministarstvo unutrašnjih poslova USK-a.

Ovih dana, građani Ključa svakodnevno prikupljaju prehrambene artikle i druge donacije koje preko CK dijele migrantima koji se nalaze u ovoj općini.

Prikupljaju se deke, zimska odjeća i obuća, konzervirana i druga hrana koja nije podložna brzom kvarenju, kao i sredstva za ličnu higijenu.

Zbog navedene alarmantne situacije, jučer je u prostorijama Općine održana i vanredna sjednica Predsjedništva Crvenog Križa Ključ na kojoj su doneseni sljedeći zaključci:

 

 

Image

Obzirom da slijedi zimski period, iz Crvenog križa općine Ključ apeluju na sve relevantne institucije i organizacije u BiH da hitno poduzmu sve potrebne aktivnosti i mjere u cilju rješavanja novonastale situacije.