Ključ: Zbog neusaglašenosti dva entiteska penziona fonda penzije od 150 KM

.
- U Ključu je sinoć održan sastanak tokom kojeg se raspravljalo o načinu rješavanja problema koje ima određen broj penzionera s područja ove ali i općina Sanski Most, Bosanska Krupa i Bosanski Petrovac...

Zbog neusaglašavanja sistema isplate penzija između dva entitetska fonda, u tešku situaciju dovedeni su penzioneri koji su dio staža ostvarili na području drugog entiteta. Iako oni na problem ukazuju godinama, ostali su oštećeni za isplatu zarađenih penzija. Prinuđeni su da žive s primanjima od oko 150 do 200 KM, što je daleko ispod minimalnih penzija. 

 

U potrazi za rješenjem ove kompleksne situacije, na inicijativu penzionera i Općine, sinoć su razgovarali predstavnici kantonalne vlasti sa krajiškim zastupnicima u federalnom parlamentu. Dogovoreno je da se za 15-ak dana organizuje sastanak sa federalnim resornim ministrom Veskom Drljačom i direktorom PIO-a FBiH.

 

Također na prvoj narednoj sjednici Parlamenta FBIH podnijet će se inicijativa kojom će Federalni parlament zadužiti Vladu Federacije BiH da iznađe rješenje za problem koji evidentno traje već 21. godinu.