Kljukuša na 2 načina "batakuša" i "klasična" (VIDEO)

Kljukuša je tradicionalno jelo bosanskohercegovačke i balkanske kuhinje, sa tim da od regije do regije postoje i malo drugačiji načini pripreme, a često se nađe i pod drugim imenom.

 Zbog svog odličnog ukusa i jednostavne pripreme, odhranila je mnoge generacije i tokom svih ovih godina nije izgubila na popularnosti.

U prošlosti je najčešće bila pripremana na selu kad je trebalo nahraniti velike porodice sa ograničenim brojem namirnica a u novije vrjieme je postala popularna u svim dijelovima društva.

Zbog ekonomičnosti, brze pripreme i socijalnog karaktera zajedničkog jela je postala i jako popularna među studentima, kako piše Hanuma kocht.

U ovom videu vam želim predstaviti dvije varijante sa kojima sam ja odrasla i koje se najčešće pripremaju kod nas u Cazinskoj Krajini.

 

Sastojci za kljukušu „batakušu“:

oko 700 g piletine (batak, karabatak ili drugi dijelovi)

so, biber, mljevena crvena paprika, vegeta natur

Za tijesto:

4 kašike ulja

4 čehna bijelog luka

5 krompira srednje veličine

2-3 jaja

2-3 kaškice soli

500 ml vode

350 g brašna

 

Preljev:

Za kljukušu batakušu:

250 ml slatkog i 2 vrhom pune kašike kiselog vrhnja

Za klasičnu kljukušu:
150 g maslaca i 3-4 čehne bijelog luka

ca. 300 g domaćeg sira (bobičasti)

3 vrhom pune kašike kiselog vrhnja i 3 vrhom pune kašike jogurta

Priprema kljukuše „batakuše“:

1) Prvo marinirajte meso, tj. začinite ga solju, biberom, paprikom i vegetom. Meso začinjavam po osjećaju ali uglavnom od svakog začina stavim po 1,5 kaškica a od bibera pola kaškice. Meso možete i dan prije pripremiti i dobro pokriveno aluminijskom folijom držati u frižideru do daljnje upotrebe.
2) Ogulite bijeli luk i izrežite ga na sitne komadiće. Ogulite i operite krompir i izrežite ga na kockice (ne moraju biti previše sitne).
3) Za smjesu od vode i brašna u jednoj posudi najprije pomiješajte jaja sa solju i vodom a zatim postepeno i stalno miješajući dodajite brašno. Smjesa za kljukušu je minimalno gušća od one za palačinke.
4) Zagrijte rernu na 240 stepeni gornji/donji grijači. U tepsiju sa promjerom od 36 cm i visinom od 4 cm, stavite 4 kašike ulja a zatim je stavite u rernu da se tepsija skupa sa uljem dobro zagrije.
5) Bijeli luk i krompir dodajte u vrelu tepsiju i pustite ih jedno 10 min da se prže i na ovaj način razviju miris. Nakon 5 min ih malo promiješajte kako se nebi zalijepili za tepsiju.
6) Kocke krompira i bijelog luka prelijte ovom smjesom i po njoj poredajte komade mesa. Kljukušu batakušu pecite na 240 stepeni ca. 30-40 min.

7) U međuvremenu pripremite preljev tako što ćete pomiješati slatko i kiselo vrhnje. Kad je kljukuša gotova prelijte je ovom miješavinom i vratite u rernu na jedno 5-10 min da se preljev na površini malo učvrsti. Servirajte je vrelu.

 

Priprema varijante bez mesa:

1) Priprema je ista kao i kod kljukuše batakuše, osim što se malo drugačije servira. U ovoj varijanti bijeli luk igra glavnu ulogu tek u preljevu.
2) Kljukuša se nakon pečenja onako vrela „isčopa“ ili „iskomada“, najbolje pomoću dvije kašike. Komadi kljukuše se stave u jednu veliku zdjelu ili veliki, duboki tanjir.
3) U tavi popržite na maslacu komadiće bijelog luka i prelijte ih po komadima kljukuše. Nakon toga slijedi svježi sir pa miješavina kiselog vrhnja i jogurta.

 

Savjeti:
 

1) Neko voli da umiješa krompir u smjesu od brašna, vode i jaja. To je malo brža varijanta koju sam vam također pokazala u videu.

2) Ako koristite manju tepsiju od ove, smanjite mjeru sastojaka ili je pecite nekoliko min duže. Inače vam preporučujem da ne pripremate debele kljukuše jer se teško ispeku i budu „dekave“ ili „gnjecave“.

3) Ako niste ljubitelji krompira, možete ga naravno i izostaviti u oba recepta. 

4) Ako nemate ovakvu tepsiju, možete i klasični četvrtasti, stakleni ili aluminijski kalup koristiti. Pazite samo da prilikom komadanja kljukuše ne oštetite dno.