Knesset dao ovlasti premijeru i ministru odbrane da proglase rat

Izraelski parlament glasao je za davanje ovlasti izraelskom premijeru da proglasi rat, samo uz odobrenje ministra odbrane.

Prema prijašnjem zakonu, za proglašenje rata bilo je potrebno glasanje cijele vlade, dok je novim amandmanom ta ovlast prebačena na premijera Benjamina Netanyahua i ministra Avigdora Liebermana. 

Za amandman su glasala 62 člana Knesseta, a protiv je bilo njih 41. Glasanje je uslijedio nakon Netanyahuove teatralne prezentacije u kojoj je tvrdio da ima dokaz da Iran tajno razvija nuklearni program. 

Kako piše Haaretz, Komitet za vanjske poslove i odbranu te Komitet za ustav, zakon i pravdu prvobitno su glasali protiv prijedloga zakona, ali tokom drugog i trećeg čitanja Knesset ga je odobrio. 

Iako trenutno Netanyahuu treba odobrenje Liebermana da proglasi rat, nije neubičajeno da se izraelski premijeri imenuju za ministra odbrane tokom njihovog mandata. 

David Ben-Gurion, Menachem Begin, Yitzhak Rabin, Ehud Barak i Shimon Peres obavljali su dužnost ministra odbrane dok su bili premijeri. 

Jačanje regionalnih tenzija

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u ponedjeljak da je njegova vlada došla do "pola tone" tajnih iranskih dokumenata koji pokazuju da je Teheran imao program nuklearnog naoružanja.

On je to nazvao "velikim obavještajnim dostignućem", te istakao da ti dokumenti pokazuju da je Iran lagao u vezi sa svojim nuklearnim ambicijama prije nego što je 2015. godine potpisao takozvani nuklearni sporazum sa svjetskim silama, prenosi AP.

Iran negira da je ikada težio da se opskrbi nuklearnim oružjem.

Uskoro se oglasio i američki predsjednik Donald Trump ocijenivši kako predstavljanje dokumenata i drugi nedavni događaji pokazuju da je bio "100 posto" u pravu kada je riječ o Iranu.

Pohvalio je Netanyahuovu prezentaciju, navodeći da je gledao dio i da je bilo "dobro". 

Trump do 12. maja treba da donese odluku o tome da li će se povući iz međunarodnog sporazuma sa Iranom, dok Netanyahu predvodi pozive Trumpu da se povuče, napominje AP.