Ko brutalno ubija napuštene pse?

Muškarac osumnjičen za ubistvo psa u Sanskom Mostu predat je u nadležnost Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Do zaključenja ovog izdanja „Dnevnog avaza“ nije nam dostavljena informacija o tome koje su mjere poduzete protiv nasilnika.

Novčane kazne

Sanjanin M. D. osumnjičen je da je ubio belgijskog ovčara, starog dvije i po godine, a u pretresu kuće policija je izuzela pištolj i lovačku pušku sačmaricu. Njega su policiji prijavili aktivisti Udruženja „Spas za životinje“, koje vodi brigu o azilu.

Hapšenje Sanjanina daje tračak nade aktivistima brojnih udruženja za zaštitu napuštenih pasa. Aktivistica iz Sarajeva Neira Obralija kaže da je ovo veliki korak za napuštene životinje u BiH.

- Drago mi je da se nešto pokrenulo. Kada bi dvije osobe bile uhapšene, onaj treći razmislio bi hoće li nauditi jadnim i napuštenim životinjama. Voljela bih da ih makar novčano kažnjavaju – kazala je Obralija.

Nažalost, već jučer je u Kaknju kod zgrade lokalne televizije IC pronađen leš psa, koji je, sudeći prema krvavim tragovima, upucan iz pištolja.  Fotografija je objavljena na stranici “Nezadovoljni građani općine Kakanj”. 

-Sinoć, pucnjem iz auta, ubijen pas kod zgrade IC televizije. Da li je ovo normalno i prihvatljivo? Kakvi se to monstrumi voze uokolo s oružjem i iživljavaju se, pucaju u šta žele... - napisala je ogorčena građanka.

Jasan zakon

Krivični zakon FBiH, član 318., jasan je. Onaj ko životinju teško zlostavlja ili izlaže nepotrebnim ili dugotrajnim mukama, ili joj nanosi nepotrebne boli, ili protupravno razara životinjska staništa u većoj mjeri ili na širem prostoru, ili protivno propisima ubija životinje, može biti novčano kažnjen ili provesti u zatvoru do šest mjeseci.  Slično je i u Republici Srpskoj, gdje je zaprijećena kazna zatvora do jedne godine. Isto važi i za Distrikt Brčko.

Djeca štapom silovala štene

Na Facebooku se u avgustu 2016. pojavila informacija o stravičnom zlostavljanju psa u tuzlanskom naselju Brčanska Malta. Kako je tada navedeno, grupa desetogodišnjaka štapom je silovala štene staro pet mjeseci, a fotografije su se brzo proširile društvenim mrežama.

Vješanje u potkrovlju

U Prnjavoru je u maju 2014. tada 11-godišnji K. S., učenik petog razreda, ukrao komšijskog psa te ga objesio o konopac u potkrovlju napuštene kuće.

Slučaj u Lukavcu

U Lukavcu je u decembru 2014. godine zabilježen šokantan slučaj zlostavljanja napuštenog psa. Pas je ubijen i bačen u kantu za smeće.

Mučio i ubio psa 

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo u februaru 2015. uhapsili su B. S. zato što je u ulici Kemala Kapetanovića na Grbavici mučio i ubio psa.

Odrezao dio repa 

Muškarac O. K. u Doboju uhapšen je u septembru 2015. zato što je ubio psa. On je na svojoj njivi ubio lovačkog psa, skinuo mu ogrlicu i odrezao dio repa.