Ko će biti članovi Dodikovih komisija za Srebrenicu i Sarajevo?

Odluku Narodne Skupštine Republike Srpske da stavi van snage Izvještaj za Srebrenicu Vlade RS-a iz 2004. godine, te da formira “nezavisnu međunarodnu komisiju koja će na objektivan i nepristrasan način utvrditi stradanja svih naroda na području srebreničke regije u periodu od 1992-1995”, te “nezavisnu međunarodnu komisiju koja će ispitati i sačiniti izvještaj o stradanju Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine čiji će se sastav i zadaci odrediti posebnim rješenjem” osudili su svi relevantni predstavnici međunarodne zajednice kao pokušaj da se relativizira genocid u Srebrenici.

Uz to, jasno je o kakvom pokušaju povjesnog revizionizma se radi, pogotovu kroz najavu formiranja komisije za Sarajevo, koja bi se bavila isključivo stradanjem Srba i to od 1991. godine?! Sasvim je jasno šta to znači, s obzirom da je rat u BiH počeo u aprilu 1992. godine, a da su presude komandantima Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, koji je držao opsadu oko Sarajeva, decidno objasnile kontekst sukoba. No, vraćanjem na 1991. Dodik očito želi da promjeni karakter rata u BiH. I to će platiti građani BiH kroz budžete iz kojih će se, jasno je, komisije finansirati.

Najavljeno je i da je rok za njihovo formiranje 60 dana, a nezvanično, po tvrdnjama upućenih izvora, srbijanske i paraobavještajne službe Milorada Dodika već su angažirane u traženju “najboljih međunarodnih stručnjaka”. I sam Dodik je to potvrdio izjavljujući da je “nekoliko stručnjaka već prihvatilo razgovor”, te naglašavajući da Republika Srpska ne želi komisiju u čiji rad će se neko mješati, pa bio to i State Department.

Već se govori o advokatima koji su u haškim procesima zastupali neke optužene (i osuđene) Srbe, kao i advokatima-ekspertima koji su pomagali Srbiji pred Međunarodnim sudom pravde u procesu u kome je BiH tužila SRJ, odnosno Srbiju za počinjeni genocid i pred kojim je potvrđen počinjeni genocid.No, uz to se pokušavaju pridobiti i određeni “eksperti ” iz Austrije, Francuske i Mađarske, bliski desničarskim strankama koje podržavaju Dodika, a koji bi uz pomoć ruskih eksperata bili angažirani u “nezavisnoj međunarodnoj komisiji”. No, kako bi ove komisije pokušali nametnuti kao kredibilne međunarodnoj zajednici u Banja Luci i Beogradu su složni da su im u komisijama potrebni i predstavnici Bošnjaka iz BiH, tako se u najužim kombinatorikama, uz dobro poznatog (omiljenog banjalučkog) “eksperta” Dževada Galijaševića, spominju još neki Bošnjaci s kojima je već ostvaren kontakt, odnosno oni koji su dosad u svojim svjedočenjima pred domaćim i međunarodnim sudovima osporavali karakter rata u BiH.

Nesumnjivo da bi se među “ekspertima” mogao naći i Nedžad Latić, a govorka se i o pojedincima iz SDP-a.
Beogradski režim smatra da Rusija treba staviti na raspolaganje zaista najbolje stručnjake međunarodnog prava, i već se preko Rusije lobira da se osujeti svaka reakcija PIC-a i OHR, odnosno da Vijeće sigurnosti ne donese odluku kojom bi se zabranila manipulacija ranijeg izvještaja, ali i svih dosadašnjih presuda međunarodnih sudova u vezi sa genocidom u Srebrenici.

Ovo je, nesumnjivo, do sada najveća, sinhronizirana akcija osmišljena u beogradsim centrima moći s ciljem pranja od teške povjesne etikete koju nose i Beograd i Banja Luka zbog genocida počinjenog u BiH, i koji, očito, shvataju da negiranje kojeg se drže godinama nije dovoljno. Ali i pokazuju kako su su, itekako svjesni važnosti haških presuda u kojima je dokumentovan genocid u BiH, kao i kontekst u kome je počinjen, od masovnih zločina 1992. Sve s ciljem stvaranja Velike Srbije, “velikog” plana Slobodana Miloševića koji (neuspješno) nastavljaju Dodik i Vučić.