Ko će danas glasati za spas Tegeltije i najlošijeg Vijeća ministara

psbih

 

Poslanici Nezavisnog bloka (NB), Naše stranke i Socijaldemokratske partije (SDP) podnijeli su inicijativu za smjenu Vijeća ministara koja bi danas trebala biti razmatrana na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

U obrazloženju su naveli da je se radi o najneučinkovitijem sastavu Vijeća ministara do sada, da po broju predloženih zakona i održanih sjednica ovaj saziv ima najlošiju ocjenu u regionu, a potcrtavaju i da gotovo ništa nije urađeno na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Kada se pogleda danas broj zastupnika koji su spremni se pridružiti i podržati ovu inicijativu sasvim je izvjesno da će ovo Vijeće ministara BiH biti smijenjeno, smatra predsjednik Nezavisnog bloka, Senad Šepić, koji je i pokrenuo cijelu ovu priču prije više od mjesec dana.

“Kad smo prije mjesec pokrenuli ovu inicijativu, neki su kratkovidi kritičari ocijenili je nerealnom i populističkom. Sada i takvi priznaju da su pogriješili i vjerujem da ćemo sutra uspjeti osigurati većinu u Predstavničkom domu i smijeniti ovo aktuelno, dosad najnesposobnije Vijeće ministara BiH.”- navodi Šepić.

Osim stranaka koje su se već u podnešenju inicijative odredile da žele smjenu Vijeća ministara na čelu sa Tegeltijom, u medjuvremenu su i neke druge stranke odlučile se pridružiti i podržati iz FBiH, a takodjer su jasno se odredile za smjenu ovoga Vijeća ministara BiH i opozicija iz entiteta RS.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović kazao je da se od ovog saziva Vijeća ministara ne može očekivati ništa, a sa njim se slaže i Branislav Borenović, lider PDP-a.

Osim ovih stranaka iz entiteta RS se očekuje i podrška Nešića iz DNS-a, a takodjer i vjerovatna podrška nekih zastupnika iz vladajućih stranaka, tako da je danas velika šansa da ovo Vijeće ministara bude smijenjeno i BiH otvori put za novu i odgovorniju vlast.