Ko će kome ako ne svoj svome: Izvještaj ZZO-a dobio prolaznu ocjenu Skupštine

Jučer je održana redovna sjednica Skupštine USK čiji je prvi dio bio u znaku zdravstva. Zatupnici su razmatrali izvještaj o poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja, koji je glavni finansijer javnog zdravstva.

Više od 100 miilona maraka, koliko je iznosio budžet ove ustanove  u 2017. godini usmjereno je po različitim osnovama, a najveći dio je planiran za poboljšanje zdravstvene zaštite u Kantonu te statusa uposlenika, javlja RTV USK

Učinjene su brojne uštede, a novac po tom osnovu usmjeren ponovno u zdravstvene ustanove. Stalo se ukraj i nezakonitostima i zloputrebama, poput onih sa izdavanjem recepata, ortopedskih pomagala i ostvarivanja ekstra prota dobavljača, tvrde u Zavodu.

U ASDA su mišljenja da učinjene uštede idu na teret osiguranika, te da su povećane stavke poput rada ljekarskih komisija. Zavod zdravstvenog osiguranja USK prošlu godinu uspješno je okončao  sa  ostvarenim viškom sredstava od četiri miliona maraka. Uz  obaveze koje se  redovno servisiraju, osigurana su i dodatna sredstava za povećanje plaća ljekarima  i ostalom medicinskom kadru.

-Kada se posmatraju ukupne priilke  u zdravstvu  u posljednje tri godine učinjeni su značajni napori na stabilizaciji stanja“, kaže direktor Zavoda Almin Handanagić. Da su učinjeni značajni pomaci  u nansiranju javnog zdravstva slažu se i u DF-u.

Bivši ministar zdravstva i direktor cazinskog Doma zdravlja Amir Murić smatra da je tek sada Zavod prioritet dao zdravstvenim ustanovima i radnicima. Više se sredstava tako, primjera radi, usmjerava u primarni nivo zdravstvene zaštite, no  još uvijek postoje usluge koje pacijenti plaćaju u Domovima zdravlja.

Sa poslovanjem ZZO-a u 2017.godini zadovoljoni su u SDA. Kao uspjeh ove ustanove navode povećanje plaća zdravstvenim radnicima, uštede po više osnova i više sredstava i za esencijalnu listu lijekova. Edin Bašagić, predsjednik Kluba  SDA, kaže da ovaj način rada Zavoda treba zadržati i u 2018-oj te poštovati stavke iz usvojenog plana rada ustanove.

Da je zavod  pozitivno poslovao ne spore ni u opozicionoj A SDA, no način kako je to ostvareno te načinjene uštede po različitim osnovama, ne mogu prihvatiti. Smatraju da su pacijenti oštećeni za kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, kaže Rasim Pajić, predsjednik Kluba A SDA.

Direktor Handanagić demantuje da su uštede načinjene na teret  pacijenata. U konačnom, kakvu zdravstvenu uslugu dobijaju, kaže, najpozvaniji su da kažu sami građani koji su obraćaju zdravstvenim ustanovama. Što se tiče Skupštine, izvještaj ZZO-a dobio je prolaznu ocjenu većine.